Την εκκίνηση των διαδικασιών παραχώρησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έκτασης 1.300 στρεμμάτων στην περιοχή του Μεσολογγίου, με στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης Ενεργειακής Κοινότητας ΑΠΕ στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το Φωτοβολταϊκό Πάρκο θα είναι της τάξης των 108 MW και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ύψος των περίπου 90 εκατ. ευρώ.

Στόχος, η εξοικονόμηση πόρων από τους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, τα ΝΠΔΔ και τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, μέσω κάλυψης των αναγκών τους για ηλεκτρική ενέργεια, τη μείωση του κόστους άρδευσης των καλλιεργειών και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Ο κ. Λιβανός στην παρέμβασή του επισήμανε ότι οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων έχουν καθοριστικό ρόλο στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Σημείωσε, ωστόσο, οι ΤΟΕΒ αντιμετωπίζουν πολλά λειτουργικά προβλήματα που προέρχονται από τα υψηλά τέλη άρδευσης, που οφείλονται κυρίως στο υψηλό κόστος ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων και στο παλαιωμένο δίκτυο.

Πρόσθεσε δε ότι, αντιλαμβανόμενος τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί αυτή η κατάσταση, δρομολογεί μια σημαντική μεταρρύθμιση για την αναδιαμόρφωση της λειτουργίας των ΤΟΕΒ, με στόχευση τον εκσυγχρονισμό των παλαιωμένων στην πλειονότητά τους εγκαταστάσεων και των δικτύων, αλλά κυρίως τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης.

«Οραμά μας στο επόμενο διάστημα είναι με σκληρή δουλειά να δημιουργήσουμε το συνεκτικό και λειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο, να ολοκληρώσουμε μελέτες και να εντάξουμε έργα, ώστε να επιτύχουμε, όλοι μαζί, μια ενιαία και αποτελεσματική διαχείριση, του συνόλου των πλούσιων υδάτων πόρων της περιοχής μας», τόνισε.

Οπως τόνισε, «οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν το εργαλείο των απλών παραγωγών ώστε να εξοικονομήσουν σημαντικά χρήματα, αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσουν και το ενεργειακό αποτύπωμα των καλλιεργειών τους».

«O ήλιος που δίνει ζωή στα αγροτικά μας προϊόντα, αλλά και σε εμάς τους ίδιους, θα δώσει νέα ζωή στον τόπο μας», ανέφερε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της περιφέρειας για τη διαμόρφωση μιας οικονομίας κλίμακας μέσω της συνένωσης όλων των τοπικών δυνάμεων μέσω μιας καινοτόμου προσπάθειας που θα επιτύχει την ενεργειακή αυτονόμηση των ΤΟΕΒ και των δήμων της περιοχής.

«Αυτός ο τρόπος είναι μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων, με την εκμετάλλευση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, που δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες φορέων ή και πολιτών να γίνουν παραγωγοί και πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών.

Πρόκειται για σχέδιο που οραματίζεται τους αγροτικούς οργανισμούς και συνεταιρισμούς, τους δήμους και κάθε άλλο φορέα της Δυτικής Ελλάδας που το επιθυμεί, υπό την… ομπρέλα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να γίνουμε όλοι μέτοχοι και συμμέτοχοι σε μια νέα ενεργειακή εποχή για τον τόπο», σημείωσε ο κ. Φαρμάκης.