Υδρογονάνθρακες και ενεργειακή μετάβαση

62

Σε συνεδρία του All Things Energy Forum που πραγματοποιήθηκε στις 2-4 Ιουνίου 2021 αναλύθηκε ο ρόλος της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων στην ενεργειακή μετάβαση, οι προοπτικές της αγοράς φυσικού αερίου και η συμβολή της ενέργειας στην ασφάλεια και την ανάπτυξη στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης στη ΝΑ Μεσόγειο.

Τα βασικά συμπεράσματα της συζήτησης ήταν ότι ο ρόλος των υδρογονανθράκων στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και την ενεργειακή μετάβαση είναι κρίσιμος και σύμφωνα με κάποιες συντηρητικές εκτιμήσεις η αξία που προκύπτει από την αξιοποίηση των δυνητικών εγχώριων κοιτασμάτων ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Οι υδρογονάνθρακες αποτελούν απαραίτητο συστατικό μιας ισορροπημένης ενεργειακής μετάβασης, η οποία θα διαρκέσει για αρκετές δεκαετίες – ακόμα και μετά το 2050 – και σε αυτό το μεσοδιάστημα το φυσικό αέριο θα πρέπει να καλύψει το ενεργειακό «κενό», αλλά και να δώσει λύσεις στις ανάγκες της κοινωνίας για προσιτή οικονομικά ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό αναδύονται σημαντικές επενδυτικές προοπτικές που δημιουργεί η αγορά φυσικού αερίου, στις οποίες η ελληνική βιομηχανία πρόκειται να δραστηριοποιηθεί το προσεχές διάστημα, με αφετηρία την Ελλάδα, προς την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η βιομηχανία των υδρογονανθράκων αναπτύσσει υποδομές και κατέχει την τεχνογνωσία για την είσοδο στο μπλε και πράσινο υδρογόνο, την ανάπτυξη των δυνατοτήτων αποθήκευσης CO2, καθώς και την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Διεθνείς ενεργειακές εταιρείες, οργανισμοί, αλλά και παράγοντες της περιφερειακής αγοράς δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και θεωρούν ότι μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος και σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή. Οι επιχειρήσεις Total και ΕΛΠΕ που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό upstream φιλοδοξούν να διατηρήσουν την ισχυρή τους παρουσία στον κλάδο, εμπλουτίζοντας το χαρτοφυλάκιο τους με την ανάπτυξη παράλληλα σημαντικών έργων ΑΠΕ. Όπως αναφέρουν, το φυσικό αέριο είναι καύσιμο-γέφυρα, φθηνό και ευέλικτο. Στο πλαίσιο αυτό ευνοούνται οι συνέργειες και οι διακρατικές συμφωνίες. Το δυναμικό υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου (με τα μεγάλα ευρήματα στην Αίγυπτο) προσελκύει πολύ μεγάλο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Ομοίως, υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς και υπάρχει ανάγκη για μια αποδοτική στρατηγική εισαγωγής και εξαγωγής φυσικού αερίου από την πλευρά της Αιγύπτου, της Κύπρου και του Ισραήλ, μέσω της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα στρατηγικά και πολιτικά πλεονεκτήματα των προοπτικών συνεργασιών στην ΝΑ Μεσόγειο και διατηρούν έντονο ενδιαφέρον στην περιοχή.

πηγή: ot.gr