Βουλγαρία: Έως το 2040 το τέλος του άνθρακα

194

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας εξετάζει τρεις πιθανές προθεσμίες για το κλείσιμο των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα – έως το 2035, το 2038 ή το 2040, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Αντρέι Ζίβκοφ, όπως αναφέρεται από τη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία (BNR).

Ο ορισμός προθεσμίας για τον τελικό παροπλισμό των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα αποτελεί σταθερή απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει το σχέδιο ανάκαμψης και βιωσιμότητας, βάσει του οποίου η Βουλγαρία αναμένει να λάβει 6,3 δισ. ευρώ.

Ο λόγος αυτής της επιμονής είναι ότι το βαλκανικό κράτος έχει ήδη ορίσει στην ολοκληρωμένη ενεργειακή και κλιματική στρατηγική του προθεσμία για την εγκατάλειψη του άνθρακα έως το 2035. Η Επιτροπή επιθυμεί να επιβεβαιωθεί αυτή η δέσμευση. Ωστόσο, η Βουλγαρία θα ζητήσει να παραταθεί αυτή η προθεσμία εάν είναι απαραίτητο έως το 2040. Η κυβέρνηση θα υποβάλει το σχέδιο ανάκτησης στις Βρυξέλλες έως τις 15 Οκτωβρίου.

«Το πρόβλημα με το μέλλον των περιοχών άνθρακα είναι κοινωνικό, σε περίπτωση ενδεχόμενου κλεισίματος των εργοστασίων και των ορυχείων πρέπει να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα για το μέλλον των ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτούς τους τομείς. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία εργασία σε αυτό ζήτημα και δεν έχει αναπτυχθεί στρατηγική (από την προηγούμενη κυβέρνηση)», δήλωσε ο υπουργός Ζίβκοφ.

Η Βουλγαρία καθυστερεί να υποβάλει το σχέδιο ανάκτησής της και δεν έχει πλέον την ευκαιρία να λάβει προκαταβολή από την Επιτροπή φέτος. Το κλείσιμο των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα ήταν ένα μείζον ζήτημα στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε πολιτική κρίση από τον Απρίλιο. Στις 14 Νοεμβρίου, οι Βούλγαροι θα ψηφίσουν τόσο στις κοινοβουλευτικές όσο και στις προεδρικές εκλογές.

πηγή: euractiv.gr