Τον ρόλο της Ελλάδας για την ενεργειακή διαφοροποίηση και την ασφάλεια ενεργειακής προμήθειας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, επεσήμανε ο αμερικανός πρεσβευτής, Τζέφρι Πάιατ, τονίζοντας ότι έργα όπως ο αγωγός TAP, o IGB , το FSRU της Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός Ελλάδας Β. Μακεδονίας, αποτελούν σημαντικά έργα υποδομής που μειώνουν την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές αερίου.

Σε συζήτηση κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Energy Dialogues, ο αμερικανός πρεσβευτής αναφέρθηκε στην ισχυρή συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ, αλλά τη βούληση του προέδρου Μπάιντεν για την περαιτέρω ενίσχυσή της.

Στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχουν όρια, η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί ως ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή, εκτίμησε ο κ. Πάιατ.

Οπως μεταξύ άλλων ανέφερε, με την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού, ανοίγονται σημαντικές προοπτικές συνεργασίας στην πράσινη ενέργεια, κάτι που ο ίδιος έχει συζητήσει με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Ο κ. Πάιατ έκανε λόγο για απτό ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες, όπως η Quantum Energy, η Fortress, η Everesco και η GE, οι οποίες θέλουν να φέρουν τα κεφάλαιά τους αλλά και την τεχνογνωσία τους στην ελληνική αγορά.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε την επένδυση της Quantum για τη δημιουργία αιολικού πάρκου ισχύος 400MW στη Β. Ελλάδα που θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών είναι δυναμικό και εξελίσσεται ανέφερε, προσθέτοντας επίσης ότι υπάρχει πεδίο συνεργασίας σε τεχνολογικό επίπεδο μεταξύ ινστιτούτων των δύο χωρών.

Επίσης, ενδιαφέρον υπάρχει όχι μόνο για αιολικά και φωτοβολταϊκα αλλά και για νέες τεχνολογίες όπως τα έξυπνα δίκτυα και η αποθήκευση ενέργειας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική αγορά ενέργειας», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Πάιατ έκανε εξάλλου ειδική αναφορά στη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, που αφορά άμεσα και την Ελλάδα ως μεγάλο εισαγωγέα ενέργειας.

Το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο της ενεργειακής μετάβασης και είναι σημαντικό ότι δεν θα είναι μόνο το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και το LNG, που θα εισάγεται και θα μεταφέρεται με νέες υποδομές όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης, σημείωσε ο αμερικανός διπλωμάτης.

Για την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα επαναβεβαιώσει τις κλιματικές της δεσμεύσεις. Θα δείτε τις ΗΠΑ να επανατοποθετούνται δυναμικά στα κλιματικά θέματα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε την αμερικανική δέσμευση στην συνεργασία 3 συν 1 (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ) και την υποστήριξη σε διαδικασίες όπως το East Med Gas Forum. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ανοιχτή αρχιτεκτονική των συνεργασιών αυτών στη βάση του διεθνούς δικαίου και αναμένουμε οι διαδικασίες αυτές να αποτελέσουν γέφυρα συνεργασίας. Θα δημιουργηθούν οικονομικές ευκαιρίες και ελπίζω να κρατηθεί ανοιχτή η πόρτα για την Τουρκία, πρόσθεσε.

Τέλος για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη ο κ. Πάιατ αρκέστηκε να πει ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν, θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα, αν και όπως σημείωσε υπάρχει ακόμα το σοκ των επιπτώσεων από την πανδημία. Καθώς θα βγαίνουμε από την Κρήτη οι εταιρείες θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους.