Τρία στα τέσσερα φωτοβολταϊκά πάνελ κατασκευάζονται στην Κίνα

334

Η ισχύς του αμερικανικού πετρελαϊκού λόμπι στάθηκε εμπόδιο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στις ΗΠΑ. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν σε παραγωγή πετρελαίου ακόμα και τη Σαουδική Αραβία. Οι αμερικανικές εταιρείες προ 20ετίας κατασκεύαζαν το 22% του συνόλου των φωτοβολταϊκών πάνελ που κατασκευάζονταν στον κόσμο, ενώ τώρα περιόρισαν το μερίδιό τους μόλις στο 1%. Υπήρχαν 75 μείζονες βιομηχανικές μονάδες κατασκευής εξοπλισμού παραγωγής ηλιακής ενέργειας, ενώ σήμερα έχουν απομείνει μόλις 16.

Η εκτοξευμένη δύναμη στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας σε παγκόσμια κλίμακα είναι η Κίνα – όπου όχι μόνο δεν υπάρχει πετρελαϊκό λόμπι, αλλά ούτε καν πετρελαϊκή παραγωγή. Είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο που εισάγει πετρέλαιο και εν γένει ενέργεια. Την τελευταία 20ετία της μετεωρικής ανάπτυξης η εσωτερική αγορά ενέργειας αναπτύχθηκε ραγδαία. Έτσι σήμερα λειτουργούν στη χώρα 261 εργοστάσια κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ.

Η Κίνα είναι η χώρα στην οποία κατασκευάζονται σήμερα τρία από τα τέσσερα πάνελ παγκοσμίως. Στη δεύτερη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Ινδία με 51 εργοστάσια κατασκευής φωτοβολταϊκών και στην τρίτη, η Τουρκία με 25 βιομηχανικές μονάδες φωτοβολταϊκών. Αίσθηση προκαλεί η όγδοη θέση της Γερμανίας με μόλις 12 εργοστάσια, αφού πρόκειται για μια χώρα όχι μόνο με μεγαλύτερη και ευρωστότερη οικονομία από εκείνες της Τουρκίας, του Βιετνάμ ή της Ταϊβάν, αλλά και με σαφώς πιο μεγάλες και φιλόδοξες δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά την απεξάρτηση από τον άνθρακα και τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μέρκελ όχι μόνο έχει θέσει ως στόχο το κλείσιμο όλων των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας έως το 2022, αλλά έχει αναλάβει την (ηθική βεβαίως) υποχρέωση να σταματήσει έως το 2050 την χρήση υδρογονανθράκων για την παραγωγή ενέργειας. Αν και η Γερμανία έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στην εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας, δεν δικαιολογείται ο μικρός αριθμός εργοστασίων κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ, αφού πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές οικονομίες παγκοσμίως.

πηγή: ot.gr