Το τσάι όπως το ξέραμε θα αλλάξει λόγω κλιματικής αλλαγής

104
sri lanka 1037002 1920

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες περιοχές καλλιέργειας τσαγιού στον κόσμο θα είναι οι χειρότερα πληγείσες από ακραίες καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με έκθεση της της φιλανθρωπικής οργάνωσης Christian Aid. Οι αποδόσεις των καλλιεργειών άρα και η ένταση της γεύσης του τσαγιού είναι πιθανό να μειωθούν κατά πολύ τις επόμενες δεκαετίες εάν η κλιματική καταστροφή συνεχίσει με τον τρέχοντα ρυθμό της. Πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες και καταιγίδες είναι πιθανό να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις περιοχές που καλλιεργείται τσάι σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρει η έκθεση.

Στην Κένυα, η οποία παράγει σχεδόν τη μισή ποσότητα του όγκου του τσαγιού, που καταναλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, η περιοχή της καλλιέργειας θα μειωθεί κατά περισσότερο από ένα τέταρτο έως το 2050, ενώ περίπου το 39% των περιοχών με συνθήκες καλλιέργειας μεσαίας ποιότητας αντιμετωπίζουν ολική καταστροφή, σύμφωνα με την έκθεση.

Ακόμα και πριν εξαλειφθούν οι φυτείες τσαγιού, ωστόσο, όσοι καταναλώνουν τσάι ενδέχεται να παρατηρήσουν αλλαγές στη γεύση. Οι επιπτώσεις των πλημμυρών και οι αυξημένες βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές, που καλλιεργείται τσάι, φαίνεται πως θα αλλάξουν τις λεπτές γεύσεις του φύλλου τσαγιού και ενδεχομένως θα μειώσουν τα οφέλη για την υγεία. Η υπερχείλιση ποταμών μπορεί να εξαλείψει τα οικολογικά στοιχεία, που προκαλούν το φυτό να απελευθερώσει χημικές ουσίες, οι οποίες με τη σειρά τους ενισχύουν τη γεύση του τσαγιού και δημιουργούν τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του. Οι περιοχές καλλιέργειας τσαγιού στην Ινδία, την Κίνα και τη Σρι Λάνκα ενδέχεται επίσης να επηρεαστούν, σύμφωνα με την έκθεση.

Την ίδια ώρα το τσάι αποτελεί έναν σημαντικό εργοδότη, με περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα στον τομέα μόνο στην Αφρική. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, οι αγρότες που ασχολούνται με την καλλιέργεια τσαγιού ανέφεραν ότι πολλοί νέοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τις φυτείες τσαγιού, κάτι που προκαλεί ανησυχίες για το μέλλον της παραδοσιακής καλλιέργειας.

Η Christian Aid ζητά από τον Μπόρις Τζόνσον να συνάψει μια συμφωνία, που θα ενισχύσει την μείωση των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων, στη σύνοδο κορυφής του Cop26 που θα φιλοξενηθεί στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο. Η φιλανθρωπική οργάνωση καλεί επίσης τις πλούσιες χώρες να παρέχουν στις φτωχές περιοχές οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

πηγή: lifo.gr