Το Ντουμπάι εγκαινιάζει την πρώτη μονάδα πράσινου υδρογόνου της περιοχής σε “βιομηχανική κλίμακα”

574
screenshot 6

Ένα έργο με έδρα το Ντουμπάι που περιγράφεται ως «η πρώτη ηλιακή εγκατάσταση πράσινου υδρογόνου βιομηχανικής κλίμακας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», εγκαινιάστηκε, με εκείνους που βρίσκονται πίσω από την ανάπτυξή της να ελπίζουν ότι θα συμβάλει καταλυτικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της περιοχής.

Σε μια δήλωση την Τετάρτη, η Siemens Energy δήλωσε ότι η ισχύς για το πιλοτικό έργο – μια συνεργασία με την Αρχή Ηλεκτρισμού και Νερού του Ντουμπάι και την Expo 2020 Dubai – θα προέλθει από το ηλιακό πάρκο Mohammed bin Rashid Al Maktoum, μια τεράστια ηλιακή εγκατάσταση που έχει προγραμματισμένη ικανότητα παραγωγής. 5.000 μεγαβάτ έως το 2030.

Το υδρογόνο, που περιγράφεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ως «ευέλικτος ενεργειακός φορέας», έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και μπορεί να αναπτυχθεί σε τομείς όπως η βιομηχανία και οι μεταφορές. Μπορεί να παραχθεί με διάφορους τρόπους. Μία μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρόλυσης, με ηλεκτρικό ρεύμα που χωρίζει νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο. Εάν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στη διαδικασία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως αιολική ή ηλιακή, τότε ορισμένοι την αποκαλούν «πράσινο» ή «ανανεώσιμο» υδρογόνο. Επί του παρόντος, η συντριπτική πλειονότητα της παραγωγής υδρογόνου βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα και η παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου είναι ακριβή.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Energy, Christian Bruch, ρωτήθηκε πόσο πράσινο υδρογόνο θα μπορούσαν να παράγουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και απάντησε «Δεν βλέπω κάποιον περιορισμό, στην πραγματικότητα, βλέποντας επίσης τους τεράστιους πόρους που έχει, όσον αφορά στην ανανεώσιμη ενέργεια».

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το υδρογόνο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πράσινο αν δεν προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

πηγή: cnbc.com