Το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να χάσει τον στόχο του 2035 για το κλίμα με τεράστια απόκλιση

59
co2 schatten panoramio

Το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να χάσει τον στόχο του για την κλιματική αλλαγή το 2035, με «τεράστια απόκλιση», επειδή μόνο το ένα πέμπτο των περικοπών εκπομπών που απαιτούνται αντιμετωπίζονται από αποτελεσματικές κυβερνητικές πολιτικές, προειδοποιούν οι κορυφαίοι σύμβουλοι της χώρας για το κλίμα.

«Ανησυχούμε πολύ για το πού βρίσκονται τα πράγματα [σχετικά με τη δράση για τη μείωση των εκπομπών]», λέει ο Chris Stark της Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής (CCC), ενός ανεξάρτητου δημόσιου φορέα που συμβουλεύει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην έκθεσή του για τη μείωση των εκπομπών στο κοινοβούλιο, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, η ομάδα αναφέρει ότι έχουν καθυστερήσει βασικές πολιτικές και στρατηγικές για τα πάντα, από τη θέρμανση με άνθρακα έως τη μελλοντική παραγωγή πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα. Συνολικά, το CCC αναφέρει ότι λείπουν αξιόπιστες πολιτικές για τα τέσσερα πέμπτα των μειώσεων εκπομπών που απαιτούνται για την επίτευξη του νομικά δεσμευτικού στόχου της μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 78% έως το 2035.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποκλίνει επίσης και από πιο επικείμενους στόχους άνθρακα, το 2025 και το 2030. Η επίτευξη των βραχυπρόθεσμων ορόσημων θα είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα να επιτύχει τον τελικό στόχο της καθαρού μηδέν έως το 2050.

πηγή: newscientist.com