Το Αμερικανικό Ναυτικό χρηματοδοτεί έρευνα κητωδών στην περιοχή της Ελληνικής Τάφρου

309

Από τα τέλη του περασμένου μήνα, ξένοι ερευνητές προσπαθούν να ανιχνεύσουν από αέρος κάθε κίνηση από φάλαινες, δελφίνια και άλλα κητώδη στις ελληνικές θάλασσες. Ακολουθώντας την έκταση της Ελληνικής Τάφρου ξεκινούν καθημερινά πτήσεις από το Ηράκλειο Κρήτης, τα Μέγαρα ή την Κέρκυρα με ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος και σε ύψος περίπου 200 μέτρων, για να επιθεωρήσουν τα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Πρόκειται για τη θαλάσσια ζώνη που ξεκινά βόρεια της Κεφαλονιάς, περνά νότια της Κρήτης και φτάνει έως τα Δωδεκάνησα. Μια περιοχή στην οποία η ευρασιατική με την αφρικανική τεκτονική πλάκα συναντώνται και τα βάθη της ξεπερνούν τα 1.000 μέτρα ή και περισσότερο, όπως ανοιχτά της Πύλου όπου φτάνει τα 5.000 μέτρα. Γι΄ αυτό άλλωστε η Ελληνική Τάφρος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια κητωδών της Μεσογείου, όπου εντοπίζονται σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση θηλαστικά, όπως διάφορα είδη φαλαινών (φυσητήρες, πτεροφάλαινες και ζιφιοί), αλλά και δελφίνια, φώκιες, θαλάσσιες χελώνες.

Οι έρευνες θα διαρκέσουν έως τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου και διεξάγονται από το ιταλικό ινστιτούτο Tethys με χρηματοδότηση του Αμερικάνικου Ναυτικού.

Παρά τη δυσκολία εντοπισμού – από αέρος – ειδών που καταδύονται σε μεγάλα βάθη, τις τελευταίες ημέρες έχουν ήδη καταγραφεί, μεταξύ άλλων κητωδών, δύο φάλαινες φυσητήρες, τέσσερις ζιφιοί και 17 σταχτοδέλφινα μαζί σε μία ομάδα. Ωστόσο, εντοπίστηκε πολύ περιορισμένος αριθμός δελφινιών στη Δυτική και Νότια Κρήτη, γεγονός αρκετά ανησυχητικό.

Η έρευνα γίνεται με την υποστήριξη του WWF Ελλάς, που κατέχει την τεχνογνωσία με βάση αντίστοιχη έρευνα του 2018. Στόχος της περιβαλλοντικής οργάνωσης είναι να διασφαλίσει την προώθηση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων για την προστασία των απειλούμενων ειδών στη χώρα μας, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση των βασικών απειλών για τα θαλάσσια είδη, όπως είναι οι συγκρούσεις με τα χιλιάδες μεγάλα πλοία που διασχίζουν τη Μεσόγειο, η ηχητική ρύπανση, καθώς και η αλληλεπίδραση με την παράκτια αλιεία.

Δεν είναι τυχαίο ότι εκατοντάδες κητώδη που έχουν ξεβραστεί στις ακτές φέρουν σημάδια σύγκρουσης με πλοίο. Επίσης, για τους δεκάδες θανάτους ορισμένων ειδών όπως π.χ. των ζιφιών, ενοχοποιούνται οι ναυτικές ασκήσεις με χρήση σόναρ, αλλά και οι σεισμικές έρευνες που υλοποιούνται στην πρώτη φάση των ερευνών για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Γι΄ αυτό το Αμερικανικό Ναυτικό, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας έχει την υποχρέωση να διεξάγει έρευνες σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές όπου πραγματοποιούνται ναυτικές ασκήσεις στις οποίες συμμετέχει, ώστε να αποδεικνύει ότι δεν επιδρούν στο περιβάλλον.

πηγή: ot.gr