Την Παρασκευή οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Β. Μακεδονίας

478

Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας με τη δρομολόγηση του έργου κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου επιδιώκουν στενότερες οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Την Παρασκευή 9 Ιουλίου οι δύο πλευρές αναμένεται να ανακοινώσουν την επίτευξη της απαιτούμενης συμφωνίας για την εκκίνηση του έργου, το οποίο θα προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Σε λίγες ώρες μάλιστα αναμένεται ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, τον οποίο θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανάμεσα στα θέματα θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο project που τρέχουν ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και η Εταιρεία Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων (NER) της Β. Μακεδονίας.

Ο αγωγός επί ελληνικού εδάφους θα έχει μήκος 54 χλμ., από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης μέχρι τα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή των Ευζώνων. Το τμήμα του αγωγού εντός της εθνικής επικράτειας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει μήκος 110 χλμ. και θα εκτείνεται έως την πόλη Στιπ. Το κόστος για το ελληνικό κομμάτι του αγωγού ανέρχεται στα 51,4 εκ. ευρώ. Βέβαια για την υλοποίηση του project απαιτείται και η διενέργεια market test προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα υπάρξει ενδιαφέρον προμήθειας από τη γειτονική χώρα ώστε το έργο να είναι οικονομικά βιώσιμο.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι εξαρτημένη ενεργειακά κατά 60% από τον λιγνίτη και έχει αναλάβει δέσμευση για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030 κατά 51%. Πέραν αυτού σχεδιάζει να διασυνδεθεί με δίκτυα φυσικού αερίου από τη Σερβία, την Αλβανία και το Κόσσοβο. Κυρίαρχο ρόλο θα παίξει η Ελλάδα, η οποία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου θα προμηθεύει τις αναγκαίες ποσότητες για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Ο αγωγός αναμένεται να διασυνδεθεί και με τον TAP, ενώ θα μπορεί να εφοδιάζεται και με τις ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

πηγή: ot.gr