Τι είναι οι “φωτιές-ζόμπι” και πώς γίνονται επικίνδυνες την άνοιξη

106
snow 1180897 1920

Κάθε χειμώνα, πέφτει πολύ χιόνι στην Αλάσκα και τον βόρειο Καναδά, σβήνοντας τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Κάτω από το χιόνι όμως, μερικές από αυτές τις πυρκαγιές συνεχίζουν να καίγονται υπόγεια, καίγοντας ουσιαστικά την τύρφη. Όταν φτάνει η άνοιξη και το ψυχρό τοπίο ξεπαγώνει, αυτές οι πυρκαγιές ξεπροβάλλουν από κάτω και γι ‘αυτό οι επιστήμονες τις αποκαλούν “φωτιές ζόμπι”.

Τώρα, μια νέα ανάλυση στο περιοδικό Nature ποσοτικοποιεί την έκτασή τους για πρώτη φορά και δείχνει ποιες συνθήκες είναι πιο πιθανό να αναζωπυρώσουν τις πυρκαγιές. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 2008, μια μόνο φωτιά ζόμπι ήταν στην πραγματικότητα υπεύθυνη για το 38% της συνολικής καμένης περιοχής.

«(Οι φωτιές ζόμπι) Εμφανίζονται πιο συχνά μετά από ζεστά καλοκαίρια και μεγάλες πυρκαγιές», λέει η επιστήμονας Rebecca Scholten του ερευνητικού πανεπιστημίου VU Amsterdam. «Και πράγματι, αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να δείξουμε ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία 40 χρόνια». Για παράδειγμα, τα έτη 2009, 2014 και 2015 στην Αλάσκα, που αντιμετώπισαν πολλές πυρκαγιές, δημιούργησαν εξίσου πολλαπλές πυρκαγιές κατά την άνοιξη όταν έλιωσαν τα χιόνια.

Οι πυρκαγιές από ζόμπι είναι επίσης τρομερές για τον πλανήτη. Όταν μια φωτιά καίει μέσω της βλάστησης, εκπέμπει πολύ διοξείδιο του άνθρακα. Αλλά όταν καίγεται η τύρφη, παράγει κυρίως μεθάνιο, ένα πολύ πιο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου. Όταν αυτή η φωτιά ζόμπι ξαναζωντανεύει, αρχίζει να παράγει ξανά CO2. Έτσι, αυτό το παράξενο φαινόμενο μπορεί να παράγει και τα δύο είδη αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο είναι διπλά κακό.

πηγή: wired.com