Τι είναι η βενζίνη E10 και είναι τόσο φιλική προς το περιβάλλον όσο ισχυρίζεται ότι είναι;

62
refuel petrol stations gas pump petrol

Μια πιο φιλική προς το περιβάλλον μορφή καυσίμου πρόκειται να εισαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο αργότερα αυτό το έτος. Το Υπουργείο Μεταφορών σκοπεύει να κάνει το E10, ένα μείγμα ορυκτών καυσίμων και βιοκαυσίμων, το νέο πρότυπο για τη βενζίνη.

Επί του παρόντος, το πρότυπο στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι E5, καύσιμο που περιέχει έως και 5% αιθανόλη, αλλά αυτή η αλλαγή θα αυξηθεί στο 10% φέρνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο σε ευθυγράμμιση με άλλες χώρες σε όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίζεται ότι η αύξηση θα μπορούσε να έχει τον ίδιο αντίκτυπο στις εκπομπές CO2 με την αφαίρεση περίπου 350.000 αυτοκινήτων εκτός δρόμου.

Η επικείμενη εισαγωγή αυτού του νέου αναμεμιγμένου καυσίμου θα ήταν ένα προσωρινό βήμα για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σχεδιάζεται να απαγορευθεί η πώληση νέων βενζινοκινητήρων και πετρελαιοκινητήρων έως το 2030, ως μέρος της μετάβασης σε «απανθρακοποίηση» της μεταφοράς.

Για την παραγωγή E10 και άλλων αναμεμειγμένων καυσίμων, η βενζίνη αναμιγνύεται με αιθανόλη. Υπάρχει κάποια αβεβαιότητα ως προς το εάν οι εκπομπές από την καύση αυτού του καυσίμου είναι ωφέλιμες. Παρόλο που μπορεί να μειώσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων και εκπομπών CO2, το E10 δεν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ποιότητας του αέρα και δημόσιας υγείας.

πηγή: euronews.com