Τέλος του έτους η πρώτη προκήρυξη για διαγωνισμούς ΑΠΕ

50

Απαισιοδοξία επικρατεί στο ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης όσον αφορά στη διεξαγωγή της πρώτης δημοπρασίας έργων ΑΠΕ υπό το νέο σχήμα το οποίο έχει σταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp). Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρούσε βέβαιο ότι, τους πρώτους θερινούς μήνες, θα είχε πάρει την έγκριση της Κομισιόν ώστε να ακολουθήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού εντός του Σεπτεμβρίου και η δημοπρασία στα τέλη του έτους.

Ωστόσο, η DG Comp δεν έχει δώσει το “πράσινο φως”, το οποίο, ακόμη και αν τελικά ανάψει εντός του μήνα, απαιτούνται άλλοι δύο μήνες προκειμένου να γνωμοδοτήσει η ΡΑΕ και να εκδοθεί η σχετική απόφαση, ώστε να γίνει η προκήρυξη τον Δεκέμβριο και να ακολουθήσει η δημοπρασία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η αλληλογραφία με τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών είχε ξεκινήσει πριν το Πάσχα, με τα ερωτηματολόγια της Κομισιόν επί του νέου σχήματος επέκτασης των διαγωνισμών ΑΠΕ έως το 2024 και τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς να πηγαινοέρχονται για μήνες.

Η ελληνική πρόταση αφορά στη διεξαγωγή έξι κοινών διαγωνισμών, δηλαδή για αιολικά αλλά και για φωτοβολταϊκά έργα, εντός της επόμενης τριετίας, με συνολική δημοπρατούμενη ισχύ στα 2,1 GW. Μάλιστα, για να μην υπάρξουν εκπλήξεις, όπως συνέβη με την προηγούμενη δημοπρασία του Μαΐου, προτείνεται ποσόστωση διασφαλισμένη για τους αιολικούς σταθμούς στο 30% της δημοπρατούμενης ισχύος.

Στον τελευταίο διαγωνισμό, η μεσοσταθμική τιμή είχε διαμορφωθεί στα 37,6 ευρώ/MWh, με συνέπεια να μην μπορέσουν τα αιολικά πάρκα να ανταγωνιστούν τις προσφορές των ηλιακών τα οποία έχουν ιδιαιτέρως χαμηλό κόστος εξοπλισμού. Σε κάθε περίπτωση παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι επόμενες δημοπρασίες θα οδηγηθούν από το τεχνολογικό κόστος και το κόστος κεφαλαίου. Και όπως λένε οι ίδιες πηγές, “με την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών για την κατασκευή των υποδομών στα έργα ΑΠΕ, αλλά και των ναύλων για τη μεταφορά τους, δεν αναμένεται περαιτέρω πτώση στις προσφορές στον επόμενο διαγωνισμό”. Να σημειωθεί ότι οι διαγωνισμοί στους οποίους οι σταθμοί ΑΠΕ εξασφαλίζουν καθεστώς στήριξης για 20 χρόνια σταματούν από το 2025.

πηγή: ot.gr