Τέλος εποχής για τα κρατικά μονοπώλια ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ

267

Αλλαγή σελίδας για δύο κρατικά ενεργειακά μονοπώλια αναμένεται μέσα στην εβδομάδα οπότε και θα ανακοινωθούν οι πλειοδότες των διαγωνισμών πώλησης του 100% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Υποδομών και του 49% του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Διεθνείς παίκτες με εκατοντάδες εκατομμύρια αλλά και δισεκατομμύρια κεφάλαια στα ταμεία τους διεκδικούν τον έλεγχο των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας.

Η ΔΕΠΑ Υποδομών που ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ (ελληνικό δημόσιο) κατά 65% και από τα Ελληνικά Πετρέλαια κατά 35% εκτός απρόοπτου θα περάσει σε ιταλικά χέρια και συγκεκριμένα στην Italgas. Αύριο Πέμπτη θα αποσφραγιστεί η βελτιωμένη προσφορά του 3ου μεγαλύτερου διαχειριστή δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ και, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, προσφορές υπέβαλαν τέσσερα κολοσσιαία funds: CVC Capital Partners Group, First Sentier Investors Group, KKR Group και Macquarie Group. Πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση της ΔΕΗ να θέλει να ολοκληρώνει τη διαδικασία της αξιολόγησης των τεχνικών φακέλων και των οικονομικών προσφορών μέχρι μεθαύριο Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα 13 του μηνός. Οπότε και θα γίνει γνωστό ποιο από τα τέσσερα funds που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια κεφαλαίων θα πάρει θέση στον ΔΕΔΔΗΕ και συνολικότερα στην εγχώρια αγορά ενέργειας.

πηγή: ot.gr