Τα βάθρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι από ανακυκλωμένο πλαστικό

92

Οι νικητές των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο θα στεφθούν ανεβαίνοντας σε βάθρα που κατασκευάστηκαν από 24,5 τόνους πλαστικών οικιακών απορριμάτων και τα οποία σχεδίασε ο Ιάπωνας καλλιτέχνης Asao Tokolo.

Σε διάστημα εννέα μηνών, οι πολίτες της Ιαπωνίας συγκέντρωσαν σε περισσότερα από 2.000 κυτία συλλογής – εγκατεστημένα σε πολυκαταστήματα και σχολεία σε όλη τη χώρα – και έκαναν δωρεά το ισοδύναμο 400.000 φιαλών απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων. Μετά από ανακύκλωση και μετατροπή σε ίνες, το υλικό χρησιμοποιήθηκε σε 3D printer για την κατασκευή των βάθρων – 98 συνολικά – των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Τα βάθρα δημιουργήθηκαν με τον στόχο να δείξουν στον κόσμο τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει πραγματικότητα μια βιώσιμη κοινωνία» εξήγησαν οι διοργανωτές σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι κυβόσχημες μονάδες της δομής του βάθρου είναι στο ίδιο βαθύ μπλε χρώμα του λογότυπου του Tokyo 2020, ως αναφορά στην παράδοση παραγωγής λουλακί (indigo) βαφής στην Ιαπωνία.

Η Οργανωτική Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο να επαναχρησιμοποιηθεί ή να ανακυκλωθεί το 65% των απορριμμάτων που θα προκύψουν κατά τη διεξαγωγή των Αγώνων και το 99% των αντικειμένων που έχουν προμηθευτεί για αυτούς. Μάλιστα, τα βάθρα θα μετατραπούν σε φιάλες σαμπουάν και απορρυπαντικών από την Procter & Gamble, ενός εκ των χορηγών των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2020.

πηγή: ot.gr