Τα ορυκτά καύσιμα δεν πρέπει πλέον να εξάγονται από το έδαφος

39

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature, τα ορυκτά καύσιμα συνεχίζουν να κυριαρχούν στο 81% του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ορυκτών καυσίμων του κόσμου δεν μπορεί πλέον να εξάγεται από το υπέδαφος αν θέλουμε να πιάσουμε τον στόχο του 50% για την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2050. Αυτό σημαίνει πως χώρες, όπως η Ινδονησία και η Αυστραλία, οι οποίες είναι κορυφαίες στην εξαγωγή λιγνίτη, πρέπει να εγκαταλείψουν το 95% των φυσικών αποθεμάτων τους. Μάλιστα, η έρευνα δείχνει πως το 60% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και το 90% όλων των αποθεμάτων λιγνίτη πρέπει να παραμείνει στο υπέδαφος σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να μην ξεπεράσουμε την αύξηση του 1.5 βαθμού Κελσίου μέχρι το 2050.

Μόνο ο Καναδάς θα πρέπει να αφήσει ανέγγιχτο το 83% των αποθεμάτων πετρελαίου και το 81% του φυσικού αερίου. Ακόμα όμως κι αν καταφέρουμε παγκοσμίως να πιάσουμε αυτούς τους ανέφικτους φαινομενικά στόχους, οι πιθανότητες να μην ξεπεράσουμε την αύξηση του 1.5 βαθμού είναι μόλις 50%. Οι νέες εκτιμήσεις έρχονται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο παλιές, προσθέτοντας 25% στο πετρέλαιο και 10% στον λιγνίτη.

Κατά πάσα πιθανότητα όμως, ίσως να είναι ήδη αργά. Η ζοφερή εικόνα που σχηματίζεται από τα σενάριά μας για την παγκόσμια βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, είναι μάλλον μία υποτίμηση του τι πραγματικά χρειάζεται.

Το πρόβλημα είναι πως έχουμε ανακαλύψει περισσότερα ορυκτά καύσιμα από αυτά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια. Ο λιγνίτης είναι ο πιο επικίνδυνος επειδή δημιουργεί θανατηφόρα ρύπανση όταν καίγεται, ενώ εκπέμπει και διοξείδιο του άνθρακα. Πρέπει να τα αντικαταστήσουμε με καθαρές πηγές ενέργειες ελεύθερες από τον άνθρακα, όπως είναι η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική. Το γεγονός πως αυτές οι πηγές είναι ανανεώσιμες είναι κάτι ευπρόσδεκτο, αφού προσφέρουν μία μακροπρόθεσμη λύση, αλλά δεν είναι ο κύριος λόγος που τις χρειαζόμαστε.

πηγή: unboxholics.com