Τα κοιτάσματα της Κρήτης προσελκύουν την Total

287

Την επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος της Total για τη συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος που έχει αναλάβει ως operator της κοινοπραξίας με ExxonMobil και ΕΛΠΕ στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης φέρεται να μετέφερε διά ζώσης στέλεχος του πολυεθνικού ομίλου στην ΕΔΕΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο General Manager της Total E&P Greece, Yves Le Stunff, βρέθηκε στην Αθήνα στις 4 Ιουνίου στο πλαίσιο του συνεδρίου All Things Energy Forum 2021, όπου συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αριστοφάνης Στεφάτος κάνοντας γνωστή τη δέσμευση της κοινοπραξίας για τη συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος στις δύο παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Αυτό βρίσκεται στην πρώτη φάση και αναμένονται οι σεισμικές έρευνες, οι οποίες μάλλον θα γίνουν από φθινόπωρο.

Ο κ. Στεφάτος στην ίδια εκδήλωση ανέφερε ότι από συνολικά 24 στόχους πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, πέντε στόχοι μπορούν να δώσουν μία αγορά 250 δισ. δολ. φυσικού αερίου που αντιστοιχούν σε 4,5 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Εξ αυτών το κράτος μπορεί να αντλήσει έσοδα 56 δισ. ευρώ. Πρόκειται δηλαδή, αν κι εφόσον επιβεβαιωθούν οι ποσότητες με γεωτρήσεις, για ένα κοίτασμα ελαφρώς μικρότερο από το μεγαλύτερο της Μεσογείου, αυτό του Ζορ στην Αίγυπτο. απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο συνέδριο Regional Growth Conference της Πάτρας υποστήριξε ότι η παραγωγή θα μπορούσε, αν όλα τρέξουν γρήγορα, να γίνει σε οκτώ χρόνια.

Όπως και να ‘χει, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο κρατούν Γάλλους και Αμερικανούς στην περιοχή της Κρήτης. Η παρουσία των Total και ExxonMobil, πέρα από το επενδυτικό ενδιαφέρον, συμβολίζει και το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον των δύο υπερδυνάμεων για τα γεγονότα σε αυτήν την ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή.

πηγή: ot.gr