Κώστας Σκρέκας και Κυριάκος Μητσοτάκης σε φωτογραφία από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Ενέργειας τη Δευτέρα 25/1


Ηλεκτροκίνηση, καινοτομίες στις ΑΠΕ, απολιγνιτοποίηση και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, αποτελούν τα μεγάλα στοιχήματα για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναλυτικότερα οι στόχοι του σχεδίου που έχει υποβληθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ως εξής:

Απεξάρτηση από τον άνθρακα και απολιγνιτοποίηση. Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης με πόρους 5 δισ. ευρώ. Εχουν προβλεφθεί 300 εκατ. ευρώ για τις αποκαταστάσεις εδαφών από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης κάτι που έχει και κοινωνική και όχι μόνο περιβαλλοντική διάσταση.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης υπάρχουν προτάσεις για πάνω από 10 δισ. ευρώ σε δάνεια, και μεγάλο ποσοστό αφορά ιδιωτικές επενδύσεις σε ΑΠΕ και ειδικότερα σε υβριδικές μονάδες και αποθήκευση ενέργειας.
Εκσυγχρονισμός του Δικτύου. Στόχος να αντληθούν 600 εκατ. ευρώ, για τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής καθώς και η επόμενη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Ηλεκτροκίνηση. Κεφάλαια ύψους 400 εκατ. ευρώ, ζητήθηκαν από το ταμείο Ανάκαμψης για να χρηματοδοτηθούν υποδομές όπως φορτιστές αλλά και για να χρησιμοποιηθούν πόροι του ταμείου ως κίνητρα για την δημιουργία υποδομών. Είναι χαρακτηριστικό ότι 252 δήμοι της Ελλάδας ανταποκρίθηκαν θετικά σε πρόσκληση του Πράσινου ταμείου για την τοποθέτηση 10.000 φορτιστών.

Ενεργειακή Αναβάθμιση. Το νέο Εξοικονομώ είναι ελκυστικότερο και έχουμε ζητήσει 3 δισ. ευρώ. Τα προγράμματα θα επεκταθούν από τις κατοικίες στα δημόσια κτήρια και τις βιομηχανίες. Η ενεργειακή αναβάθμιση δίνει ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο.

Έξυπνοι μετρητές. Ενίσχυση για smart home τεχνολογίες, ένα πρόγραμμα 850 εκατ. ευρώ που σχεδιάζεται με δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στα περισσότερα σπίτια στη χώρα. Το έργο αυτό δημιουργεί τις βάσεις ώστε ο Ελληνας καταναλωτής να γίνει και παραγωγός.

Χωροταξία. Εκπόνηση τοπικών και ειδικών χωροταξικών σχεδίων για τα οποία έχουμε αιτηθεί 350 εκατ. ευρώ. Η μεταρρύθμιση αυτή επιχειρεί να βάλει τάξη στα θέματα χωροταξίας. Τα τοπικά χωροταξικά σχέδια που θα συμπληρωθούν με οριοθέτηση οικισμών και ζωνών.
Επίσης η Ελλάδα έχει αιτηθεί 360 εκατ. ευρώ για οικιστικές αναπλάσεις, για την ανακαίνιση διατηρητέων κτηρίων.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αποβλήτων, με στόχο της συμβασιοποίηση έργων ως το τέλος του 2021, έχουν ζητηθεί 660 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα προστεθούν και 500 εκατ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων.

Περίπου 160 εκατ. ευρώ προορίζονται για την προστασία των Natura περιοχών ενώ για το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων η κυβέρνηση ζητά 310 εκατ. ευρώ, για 500.000 στρέμματα και 30 εκατ. δενδρύλλια.