Σύνοδος Ουκρανίας – ΕΕ: Αναμένεται να κυριαρχήσει το ζήτημα του φυσικού αερίου

187

Τα ενεργειακά ζητήματα – η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ο ρωσογερμανικός αγωγός Nord Stream 2 – αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της 23ης συνόδου Ουκρανίας – ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα υποδεχθεί τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η σύνοδος διεξάγεται την ώρα που η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ένα κακό νέο για το Κίεβο που επιθυμεί να αποτρέψει τη λειτουργία του Nord Stream 2, ενός αγωγού που μπορεί να μεταφέρει 55 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως και ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο αγωγός αυτός θα σταθεροποιήσει τις τιμές.

Για την ΕΕ ο αγωγός αυτός δεν αποτελεί προτεραιότητα διότι δεν μειώνει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, όμως δεν αντιτάχθηκε ιδιαίτερα στην κατασκευή του.

Το ζήτημα, όμως, είναι ευαίσθητο διότι ο αγωγός αυτός κινδυνεύει να στερήσει από την Ουκρανία – σύμμαχο της ΕΕ – τουλάχιστον 1,5 δισ. δολάρια που κέρδιζε από τη διέλευση του αερίου από το έδαφός της.

Η προεδρία της Ουκρανίας έχει τονίσει ότι «θα πολεμήσει μέχρι τέλους» για να εμποδίσει τη λειτουργία του Nord Stream 2, ο οποίος αναμένει ακόμη το πράσινο φως της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής.

Ο Ζελένσκι είχε δηλώσει στα τέλη Αυγούστου στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ότι ο αγωγός είναι «ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο» της Μόσχας.

Η Μέρκελ δηλώνει ότι έχει εγγυήσεις από τη Ρωσία ότι θα παρατείνει το συμβόλαιο που έχει συνάψει με την Ουκρανία για τη διέλευση αερίου πέραν του 2024 και κατά συνέπεια θα διασφαλιστούν τα έσοδα της χώρας, που είναι μεταξύ των πιο φτωχών στην Ευρώπη.

Σήμερα, ο Μισέλ και η φον ντερ Λάιεν θα προσπαθήσουν να καθησυχάσουν για μία ακόμη φορά το Κίεβο, επεσήμανε Ευρωπαίος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Θα επιμείνουν στη δέσμευση των Ευρωπαίων ότι «φυσικά» θα εγγυηθούν «τον ρόλο της Ουκρανίας ως χώρα διέλευσης του αερίου», πρόσθεσε ο ίδιος.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ