Στροφή της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ

47
agwgos fysikoy aerioy large

Η απεξάρτηση της ΔΕΗ από τον ασύμφορο λιγνίτη, φέρνει τη ΔΕΗ πιο κοντά στο φυσικό αέριο. Η στροφή της επιχείρησης προς τις ΑΠΕ, χρειάζεται στήριξη, ώστε αφενός η ίδια να θωρακιστεί σε παραγωγικό επίπεδο, και αφετέρου να μην προκύψουν ζητήματα επάρκειας ισχύος για τη χώρα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαδικασία να καταλήξει στο πως θα μετασχηματιστεί η υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα V». Όπως επεσήμανε, «πιθανότατα θα προχωρήσουμε σε μια λύση με το φυσικό αέριο, ενώ βρίσκεται σε τελικό στάδιο η σχετική μελέτη και σε δύο με τρεις μήνες θα έχουμε πιο συγκεκριμένα δεδομένα. Η «Πτολεμαΐδα V» σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως λιγνιτική μονάδα και θα μετασχηματιστεί το αργότερο ως το 2028».

Η ΔΕΗ εξασφάλισε προ ημερών άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για έναν σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 665 MW, στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και ο αρχικός στόχος είναι να ενταχθεί στο σύστημα από τις αρχές του 2025. Παρότι δεν έχει ακόμη λάβει οριστική απόφαση για την υλοποίηση της επένδυσης, όπως αναφέρουν ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ, ισχυροί ενεργειακοί «παίκτες» της χώρας την έχουν ήδη προσεγγίσει με προτάσεις συνεργασίας.

πηγή: energia.gr