Στην Ολομέλεια της Βουλής στις 20/7 το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων

64
skrekas voulh287

Έναν ακόμη κρίκο στις θεσμικές παρεμβάσεις για την “πράσινη μετάβαση”, χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των αποβλήτων, το οποίο εισάγεται την Τρίτη για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Κεντρική αντίληψη των ρυθμίσεων, που θα τεθούν προς ψήφιση, είναι η ενεργός συμμετοχή πολιτών, αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεων, με κίνητρα και με κυρώσεις, στην πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων, στην ενίσχυση της ανακύκλωσης, προκειμένου να μειωθεί η υγειονομική ταφή.

Με το νομοσχέδιο ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο δύο Ευρωπαϊκές Οδηγίες της κεντρικής οικονομίας, με ποσοτικούς στόχους που τίθενται από το ενωσιακό δίκαιο, για την ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων και των συσκευασιών, ενώ προάγεται η επαναχρησιμοποίηση ως ένα από τα βασικά μέτρα πρόβλεψης για τη δημιουργία αποβλήτων. Όσον αφορά την επαναχρησιμοποίηση, προβλέπεται η διαμόρφωση οργανωμένων χώρων, στους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να αποθέτουν μεταχειρισμένα αντικείμενα κάθε είδους, είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, παιχνίδια, έπιπλα, ποδήλατα, βιβλία, κλωστοϋφαντουργικά είδη. Τα προϊόντα αυτά θα ταξινομούνται και θα επιδιορθώνονται, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν. Ενθαρρύνεται, επίσης, η αναδιανομή τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση, με προτεραιότητα στην ανθρώπινη διατροφή. Επίσης, τίθενται οι βάσεις για την εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετάω», ως εργαλείο για τη μείωση της υγειονομικής ταφής και την προώθηση της ανακύκλωσης. Προωθείται παράλληλα ο οικολογικός σχεδιασμός συσκευασιών και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην επιμόρφωση και στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης των παιδιών στα σχολεία, καθόσον από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022, εισέρχεται σε αυτά η υποχρεωτική χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιών, πλαστικών, μετάλλων, μπαταριών και αποβλήτων τροφίμων.

“Προάγουμε την κυκλική οικονομία και εισάγουμε εργαλεία πολιτικής και στρατηγικής για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε να αυξηθεί η ανακύκλωση στη χώρα μας, και τελικά, να πετύχουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους, οι οποίοι, βέβαια, ενσωματώνονται στο παρόν κείμενο και πάνω απ’ όλα να αρχίσουμε να σεβόμαστε ως κοινωνία τους πόρους που καταναλώνουμε”, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνoς Σκρέκας και πρόσθεσε: “Πρέπει να καταλάβουμε και να εμπεδώσουμε πως για ό,τι χρησιμοποιούμε, ό,τι καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας είναι συγκεκριμένα τα αποθέματα στον πλανήτη. Εάν συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο, να συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο στην καθημερινότητά μας, να καταναλώνουμε με τον ίδιο τρόπο, τότε μέχρι το 2050 θα χρειαστούν τρεις πλανήτες για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες της ανθρώπινης κοινωνίας”. Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο, ενσωματώνονται οι ευρωπαϊκοί στόχοι για την ανακύκλωση. “Η προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση αλλά και η ανακύκλωση αστικών αποβλήτων θα πρέπει να ανέλθουν σε ποσοστό τουλάχιστον 55% μέχρι το 2025, στο 60% το 2030 και 65% το 2035. Ενώ η ανακύκλωση των συσκευασιών σε PET θα πρέπει να ανέλθει σε ποσοστό τουλάχιστον 65% 2025 και 70% το 2030”, επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ