Στην Αστυπάλαια σήμερα ο Πρωθυπουργός

79
© Andriana Kantari

Την Αστυπάλαια θα επισκεφτεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από όπου θα ανακοινώσει τα επόμενα ενεργειακά βήματα για τα νησιά της χώρας.

Έξι μήνες μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του γερμανικού ομίλου Volkswagen θα παραδοθούν τα πρώτα πέντε ηλεκτροκίνητα οχήματα στον Δήμο, το λιμενικό, την αστυνομία και την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. Στόχος του προγράμματος είναι τα περίπου 1500 συμβατικά οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα στην Αστυπάλαια να αντικατασταθούν σταδιακά με ηλεκτρικά οχήματα.

Ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει, επίσης, την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-astypalea που θα επιτρέπει στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις του νησιού να λάβουν σημαντικές επιδοτήσεις για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων.

Θα επιχειρήσει να αναδείξει τη σημασία της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα μας για την ανάπτυξη της οικονομίας, θα υπογραμμίσει ότι το ενδιαφέρον που παρατηρείται αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» για την Ελλάδα και θα επισημάνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας για το ασφαλές άνοιγμα της φετινής τουριστικής περιόδου.

Θα αναφερθεί στο πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό και στην τήρηση των μέτρων ώστε το άνοιγμα της φετινής τουριστικής περιόδου να γίνει με ασπίδες προστασίας από την πανδημία και για τους τουρίστες, αλλά και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Ο στόχος είναι σταδιακά τα συμβατικά ΙΧ και ΔΧ στο νησί να αντικατασταθούν από ηλεκτροκίνητα, να δημιουργηθούν νέες υπηρεσίες μετακίνησης/συγκοινωνίας κατά παραγγελία και να απεξαρτηθεί το νησί από τα ορυκτά καύσιμα μέσω υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Για να ικανοποιηθούν οι ενεργειακές απαιτήσεις του στόλου των ηλεκτρικών οχημάτων, θα υλοποιηθεί δίκτυο υποδομής φόρτισης.

Αυτό το μικρό νησί έκτασης μήκους 18 km και πλάτους 13 km γίνεται το πρώτο στη Μεσόγειο στο οποίο προωθείται η βιώσιμη κινητικότητα.

πηγή: ot.gr