Σταματά η λειτουργία του λιγνιτικού εργοστασίου της ΔΕΗ “ΑΗΣ Καρδιάς”

92
ais kardias 4

Στην οριστική διακοπή της λειτουργίας του παλαιότερου εν ζωή λιγνιτικού εργοστασίου προχώρησε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 5 Μαΐου η ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε το επίσημο κλείσιμο του ΑΗΣ Καρδιάς Κοζάνης, όπου μετά από 47 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας περνά στην ενεργειακή ιστορία της χώρας.

Το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκαν οι 32.000 ώρες λειτουργίας που είχαν δοθεί στον σταθμό, προκείμενου να λειτουργεί κατά παρέκκλιση, ώστε να εξυπηρετεί όχι μόνο τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά, κατά κύριο λόγο, τις ανάγκες της Τηλεθέρμανσης του Δήμου Εορδαίας, που λάμβανε θερμικό φορτίο 100 Mw από την 3η και 4η μονάδα του εργοστασίου.

Ο ΑΗΣ Καρδιάς ήταν το δεύτερο λιγνιτικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Ελλάδα, μετά την κατασκευή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, και η λειτουργία του συνέπεσε με την ολοκλήρωση του εξηλεκτρισμού, της ενεργειακής αυτονομίας και της βιομηχανικής ανάπτυξης της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, στις εκτάσεις που καταλαμβάνει ο ΑΗΣ Καρδιάς, έχει αποφασιστεί να κατασκευαστεί η νέα μονάδα Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) Φυσικού Αερίου, η οποία θα τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια τις Τηλεθερμάνσεις της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου.

πηγή: newmoney.gr