SEEF 2021: Συμφωνία ΔΕΣΦΑ και NER JSCSKOPJE για διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου

247

Στο πλαίσιο του 5ου Southeast Europe Energy Forum, υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη και την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας υπέγραψαν ο ΔΕΣΦΑ και η NER JSCSKOPJE. Συγκεκριμένα, η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, και του Executive Director της NER JSC SKOPJE, Bajram Rexhepi, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κώστα Σκρέκα, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey R. Pyatt και της πρέσβη των ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία, Mary Kate Byrnes. Η συμφωνία συνεργασίας θεσπίζει τις αρχές συνεργασίας, σύμφωνα με τις οποίες ο ΔΕΣΦΑ και η NER σκοπεύουν να συντονίσουν τις κύριες φάσεις, τις αντίστοιχες δεσμεύσεις και τα συνοδευτικά ορόσημα της ανάπτυξης του έργου διασύνδεσης του αγωγού φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης του δεσμευτικού Market Test αργότερα εντός του έτους, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις, όπως αυτές θα εγκριθούν από τη ΡΑΕ, και μετά από τη θετική Τελική Επενδυτική Απόφαση (FID) και από τις δύο πλευρές, η οποία αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2022, διευκολύνοντας την έγκαιρη και αποτελεσματική ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, βάσει ενός συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος.

Η Maria Rita Galli, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, επεσήμανε: «Η σημερινή υπογραφή της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της NER δίνει σημαντική ώθηση για την ανάπτυξη ενός αμοιβαία επωφελούς έργου για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ καθιερώνει περαιτέρω τον ρόλο του ΔΕΣΦΑ ως καταλύτη για τη μετάβαση της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε ένα διασυνδεδεμένo και βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. Ο ΔΕΣΦΑ παραμένει πιστός στο όραμά του να θέσει την Ελλάδα στον πυρήνα των ενεργειακών εξελίξεων, με το άνοιγμα νέων ενεργειακών δρόμων και την ανάδειξη της χώρας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο μιας βιώσιμης, ασφαλούς και οικονομικά αποδοτικής ευρωπαϊκής αγοράς».

Από την πλευρά του ο Bajram Rexhepi, Executive Director της NER JSC SKOPJE, ανέφερε: «Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών είναι από τα τελευταία και πολύ σημαντικά βήματα προς τον τελικό μας στόχο, την αρχή της πραγματοποίησης της διασύνδεσης φυσικού αερίου».

Ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το βήμα του 5ου Southeast Europe Energy Forum, δήλωσε: «Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας που με σταθερά βήματα καθιερώνεται ως ενεργειακό σταυροδρόμι και κόμβος φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Δίνουμε τη δυνατότητα στον βόρειο γείτονά μας να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, με τη σταδιακή αντικατάσταση πιο ρυπογόνων πηγών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και να συμβάλλει στον γενικότερο ευρωπαϊκό στόχο για μια κλιματικά ουδέτερη ευρωπαϊκή οικονομία έως το 2050. Το έργο είναι σημαντικό καθώς θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τις οικονομίες των δύο χωρών, με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής του αγωγού».

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογράμμισε: «Θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο νόμου τις επόμενες εβδομάδες με περαιτέρω απλουστεύσεις στη διαδικασία αδειοδοτήσεων. Έχουμε συμπληρώσει αυτή τη δουλειά και θα προχωρήσουμε σε συζήτηση με τα ενδιαφερόμενα μέρη προτού το φέρουμε στη Βουλή. Πιστεύουμε στο υπουργείο ότι ένα σχήμα που θα υποστηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσουμε την ανάπτυξή τους».

Ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Andrey Zhivkov, επεσήμανε: «Η βελτίωση των υποδομών στην περιοχή και στον ενεργειακό τομέα είναι προϋπόθεση για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών, η διαδικασία αυτή έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, δημιουργεί νέες αλυσίδες εφοδιασμού, νέες θέσεις εργασίας, βελτίωση της ευημερίας της κοινωνίας».

Η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νατάσα Πηλείδου, μίλησε μέσω βιντεοδιάσκεψης και σημείωσε: «Το φυσικό αέριο παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή, θα επιτρέψει τη μετάβαση της Κύπρου και των χωρών της περιοχής στην πράσινη ενέργεια. Όλες οι χώρες στην περιοχή δίνουν προτεραιότητα σε αυτό το ζήτημα και κάνουν γρήγορα και εντυπωσιακά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό της, η Zorana Mihajlovic, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, είπε: «Η πρόσφατη αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου υπενθυμίζει ότι μπορούμε να έχουμε ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα μόνο αν εφοδιαζόμαστε από διαφορετικούς αγωγούς και προμηθευτές».