Σε τροχιά σταδιακής ανάκαμψης τα ΕΛΠΕ

221

Σε τροχιά σταδιακής ανάκαμψης μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς κρίσης για την αγορά πετρελαίου, εισέρχονται τα ΕΛΠΕ, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου του Ομίλου σήμερα το απόγευμα.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τα ΕΛΠΕ αναμένεται να καταγράψουν βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ τη διαφορά κάνει ο κλάδος των πετροχημικών που θα αποτελέσει «πυλώνα» των EBITDA (εκτιμάται ότι θα εισφέρει περί τα 39 εκατ. το β’ τρίμηνο). Από την άλλη, οι συνέπειες της πανδημίας, οι οποίες άλλωστε έχουν οδηγήσει σε περιορισμό ή και αναστολή λειτουργίας άλλα μεγάλα διυλιστήρια, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τα συνολικά αποτελέσματα του Ομίλου.

Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν τα προσαρμοσμένα EBITDA του β’ τριμήνου να διαμορφώνονται στην περιοχή των 70-77 εκατ. ευρώ (έναντι 63 εκατ. ευρώ) και τις καθαρές ζημίες να μειώνονται από 3 εκατ. ευρώ-14 εκατ. ευρώ έναντι 22 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Κοινή είναι η διαπίστωση για την αύξηση του λειτουργικού κόστους λόγω της ενέργειας και της εκτόξευσης της τιμής των εκπομπών ρύπων, ενώ στα θετικά προσμετράται η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού στο διυλιστήριο της Ελευσίνας. Επίσης, αναμένονται έκτακτα θετικά αποτελέσματα από την επανεκτίμηση των αποθεμάτων λόγω της ανόδου των τιμών του αργού.

πηγή: newmoney.gr