Σε λειτουργία το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο του κόσμου

271

Tο Kincardine floating offshore wind farm, ισχύος 50 MW, το οποίο βρίσκεται στη Σκωτία, είναι πλέον πλήρως λειτουργικό, όπως ανακοίνωσε η Kincardine Offshore Windfarm Ltd (KOWL).

Μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη που αποκτά και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς τα πλωτά αιολικά είναι η τεχνολογία που θεωρείται η καταλληλότερη για την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων και στη χώρα μας. Όπως έχει διαφανεί τόσο από την κατεύθυνση των μέχρι τώρα ανακοινωμένων επενδυτικών σχεδίων, όσο και από τις προθέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα πλωτά αιολικά ενδείκνυνται για τις ελληνικές θάλασσες λόγω βάθους, αλλά και του γεγονότος ότι προκαλούν την μικρότερη όχληση σε περιβαλλοντικό και αισθητικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη τοποθέτηση της Γ.Γ. του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρας Σδούκου, προχθές στο 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την εκμετάλλευση του αιολικού της δυναμικού και εκτιμάται ότι στις δυο τεχνολογίες, στα πακτωμένα και τα πλωτά, θα μπορούσε να αναπτύξει 30 GW.

Η κ. Σδούκου ανέφερε ακόμη ότι «τα υπεράκτια αιολικά θα είναι η πηγή ενέργειας του μέλλοντος στην Ελλάδα γιατί συνδυάζουν μια σειρά πλεονεκτημάτων που δεν μπορεί να συνδυάσει άλλη πηγή».

πηγή: newmoney.gr