Σε λειτουργία η παλιρροιακή τουρμπίνα Orbital στη Σκωτία

59
c6f2f22f6055b556d72cabe36a810758 xl

Ένας παλιρροιακός στρόβιλος που ζυγίζει 680 μετρικούς τόνους και χαρακτηρίζεται «ο πιο ισχυρός του κόσμου» ξεκίνησε από το λιμάνι του Νταντί στη Σκωτία, σηματοδοτώντας ένα άλλο σημαντικό βήμα προόδου στην ανάπτυξη του τομέα της θαλάσσιας ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το CNBC.

Σε ανακοίνωση την Πέμπτη, η εταιρεία της Σκωτίας Orbital Marine Power ανέφερε ότι ο στρόβιλος των 2 megawatt (MW), το Orbital O2, θα μεταφερθεί τώρα στα νησιά Orkney, σε αρχιπέλαγος βόρεια της ηπειρωτικής Σκωτίας, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία.
Το σχέδιο είναι η σύνδεση του στροβίλου με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας με έδρα το Όρκνεϊ, όπου θα τεθεί σε λειτουργία. Σύμφωνα με την εταιρεία, η τουρμπίνα είναι σε θέση να παράγει αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να καλύψει τις ανάγκες περίπου 2.000 σπιτιών στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο. Το μηχάνημα ζυγίζει 38 μετρικούς τόνους και έχει μήκος 20 μέτρα.

Ενώ το ενδιαφέρον για ενεργειακά συστήματα με βάση τη θάλασσα φαίνεται να αυξάνεται, το τρέχον αποτύπωμα της βιομηχανίας και των τεχνολογιών του παραμένει μικρό. Πρόσφατα στοιχεία από την Ocean Energy Europe δείχνουν ότι μόνο 260 κιλοβάτ (kW) χωρητικότητας παλιρροιακής ροής προστέθηκαν στην Ευρώπη πέρυσι, ενώ εγκαταστάθηκαν μόλις 200 kW κυματικής ενέργειας.
Αντίθετα, το 2020 εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη 14,7 gigawatts (GW) χωρητικότητας αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με τον οργανισμό WindEurope. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί η ικανότητα των τεχνολογιών ενέργειας των ωκεανών να φτάσουν τα 100 MW έως το 2025 και περίπου 1 GW έως το 2030.

πηγή: worldenergynews.gr