Ρωσική πετρελαϊκή προειδοποιεί για «σοβαρή» έλλειψη πετρελαίου

42
crude oil 770x433

Ο ρωσικός γίγαντας πετρελαίου Rosneft PJSC προειδοποίησε για μια επικείμενη έλλειψη προσφοράς πετρελαίου, καθώς οι παγκόσμιοι παραγωγοί διοχετεύουν όλο και περισσότερο κεφάλαιο σε μια «βιαστική» ενεργειακή μετάβαση.

«Ο κόσμος κινδυνεύει από σοβαρό έλλειμμα πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε το Σάββατο στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin. «Ο κόσμος καταναλώνει πετρέλαιο, αλλά δεν είναι έτοιμος να επενδύσει σε αυτό.» Οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση για να στραφούν σε καθαρότερες μορφές ενέργειας καθώς οι κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειές τους για την πρόληψη καταστροφικών κλιματικών αλλαγών.

Η συζήτηση έρχεται μετά από έναν αμφιλεγόμενο χάρτη πορείας που δημοσιεύθηκε τον Μάιο από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ο οποίος προέτρεψε τον τερματισμό των νέων επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την αποτροπή καταστροφικών κλιματικών αλλαγών.

«Ορισμένοι οικολόγοι και πολιτικοί προτρέπουν μια βιαστική ενεργειακή μετάβαση, αλλά αυτό απαιτεί μια ρεαλιστικά γρήγορη έναρξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε στο φόρουμ ο Sechin.

Αντ ‘αυτού, οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να διαθέσουν επαρκή κεφάλαια για να αποφύγουν την περαιτέρω εξάντληση πόρων που ήδη μειώνονται σε πολλές περιοχές και απειλούν τη μελλοντική σταθερότητα του εφοδιασμού, είπε.

«Με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, περίπου 17 τρισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να επενδυθούν στον παγκόσμιο τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου για να υποστηρίξουν τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής έως το 2040», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος. “Αυτό είναι περίπου το ένα τρίτο όλων των παγκόσμιων επενδύσεων σε ενέργεια.”

πηγή: bloomberg.com