Ρήξη Πολωνίας – Ε.Ε για τον λιγνίτη

207
1280px turow

Η πολωνική κυβέρνηση απειλεί να αψηφήσει μια εντολή από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την παύση λειτουργίας ενός ανθρακωρυχείου κοντά στα τσεχικά σύνορα, χαρακτηρίζοντάς το ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Το δικαστήριο διέταξε την Παρασκευή την Πολωνία – την περισσότερο εξαρτώμενη από άνθρακα χώρα της ΕΕ – να σταματήσει την εξόρυξη λιγνίτη από το ορυχείο Turow, έως ότου εκδοθεί οριστική απόφαση σε υπόθεση σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που υπέβαλε η Τσεχική Δημοκρατία.

Η PGE, που ελέγχει το ορυχείο, προειδοποίησε ότι μια μόνιμη παύση της λειτουργίας θα μπορούσε να σημαίνει το κλείσιμο ενός κοντινού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που παρέχει το 7% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας σε περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki είπε ότι η Πολωνία δεν θα λάβει μέτρα που θα έβλαπταν την ενεργειακή της ασφάλεια. Οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν να μπλοκάρουν τον δρόμο προς την Τσεχική Δημοκρατία ως μέρος της διαμαρτυρίας τους.

Η εταιρεία δήλωσε ότι το κλείσιμο του εργοστασίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες 13,5 δισεκατομμυρίων ζλότι (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια) και να εξαλείψει τα εισοδήματα για περίπου 80.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Η PGE υποστήριξε ότι χρειάζεται χρήματα για να πείσει τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές παραδοσιακής εξόρυξης να υποστηρίξουν την αλλαγή προς την πράσινη ενέργεια. Η απόφαση του δικαστηρίου να κλείσει το ορυχείο θα μπορούσε να εμποδίσει αυτήν τη διαδικασία.

Οι Τσέχοι υποστηρίζουν ότι το ορυχείο, με βάση αρκετά χιλιόμετρα στα σύνορά τους, έχει αρνητικό αντίκτυπο στα τοπικά ύδατα. Λένε ότι η άδεια λειτουργίας του παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τσεχίας Richard Brabec χαρακτήρισε την απόφαση ως «πρώτη μεγάλη νίκη» στην υπόθεση Turow. «Είμαι πολύ χαρούμενος για όλους τους πολίτες μας και ευχαριστώ όλους όσους μας βοηθούν στη νομική μάχη για το περιβάλλον μας», είπε.

πηγή: bloomberg.com