«Πράσινο φως» για την υλοποίηση του θαλάσσιου αιολικού πάρκου, ισχύος 498,15 MW στα βορειανατολικά της Λήμνου, έδωσε η ΓΣ των μετόχων της RF Energy (εταιρείας που κατέχει από το 2012 τη μία από τις δύο άδειες παραγωγής που έχουν εκδοθεί στη χώρα μας για offshore αιολικά πάρκα}.

To αιολικό πάρκο θα αποτελείται από 33 έως 36 ανεμογεννήτριες ισχύος 15 MW ή/και 14 MW,η κάθε μια, έναντι αρχικού σχεδιασμού για εγκατάσταση 81 ανεμογεννητριών.

Το ύψος της επένδυσης, σύμφωνα με την RF Energy , φτάνει τα 2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τουλάχιστον το 30% θα είναι εγχώρια προστιθέμενη αξία και συγκεκριμένα αφορά σε υπηρεσίες σε έρευνες και μελέτες, σε μεταφορές, σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, σε καλώδια και μηχανήματα ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, λιμενικές εγκαταστάσεις κλπ.

Στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν πάνω από 300 άτομα ενώ στη φάση της λειτουργίας τουλάχιστον 55 εργαζόμενοι τεχνικού προσωπικού και 25 διοικητικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, η RF Energy έχει γίνει αποδέκτης ισχυρού ενδιαφέροντος από μεγάλους διεθνείς όμιλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα των offshore αιολικών για συμμετοχή στο project “Καβείρια”.

To αιολικό πάρκο προβλέπεται να εγκατασταθεί εντός των 6 ναυτικών μιλίων, δεν προκαλεί οπτική όχληση σε περιοχές με πληθυσμό, εμφανίζει άριστο αιολικό δυναμικό ενώ στην περιοχή δεν παρουσιάζεται κίνηση ναυσιπλοΐας. Συγκεκριμένα, το έργο προβλέπεται να εγκατασταθεί στην θαλάσσια περιοχή Βόρειο Ανατολικά της νήσου Λήμνου, κοντά στο ακρωτήριο Πλάκα, στην θάλασσα στο Βόρειο Αιγαίο.

Η τοποθεσία έχει επιλεγεί ώστε να είναι εκτός των περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών (Natura, φυσικοί βιότοποι κλπ) αλλά και αρχαιολογικών χώρων

Προβλέπεται να συνδεθεί με γραμμή μεταφοράς HVDC (συνεχές ρεύμα υψηλής τάσης) και θα χρησιμοποιηθεί μια χερσαία πλατφόρμα που θα περιέχει τον μετασχηματιστή και τον μετατροπέα DC/AC. Το πάρκο σχεδιάζεται να συνδεθεί με την ηπειρωτική χώρα (Ν. Σάντα) με γραμμή 132 χλμ. εκ των οποίων τα 117 χλμ θα είναι υποβρύχια και τα 15 χλμ υπόγεια. Το πάρκο θα αποτελείται από 2 συστάδες ανεμογεννητριών σε βάθη από 20 έως 50 μέτρα και σε απόσταση από 3,5 έως 12 χλμ. έως το πλησιέστερο σημείο στην ξηρά.