ΡΑΕ για αλλαγές στις τιμές των τιμολογίων ηλεκτρικού

189

Η ΡΑΕ εισηγείται μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού που προκαλούνται από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των προμηθευτών ρεύματος που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, παρουσιάστηκαν πρωτοβουλίες για κατάργηση της πάγιας χρέωσης, παροχή και τιμολόγια με σταθερή χρέωση πέρα από εκείνα που περιλαμβάνουν ρήτρες και αναπροσαρμογές ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής στο χρηματιστήριο ενέργειας, θέσπιση ορίου 30% στη διακύμανση των προσαυξήσεων λόγω εφαρμογής των ρητρών που συνδέονται με την τιμή χονδρικής και κατάργηση του πέναλτι για πρόωρη αποχώρηση του καταναλωτή από έναν προμηθευτή πριν λήξει το συμβόλαιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι προτάσεις αυτές θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση αυτήν την εβδομάδα οπότε πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση της ΡΑΕ με τους εκπροσώπους των προμηθευτών. Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι τιμολόγια χωρίς πάγιο και ρήτρες διακύμανσης προσφέρονται ήδη στην αγορά, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τη θέσπιση ορίου στην προσαύξηση των τιμολογίων με το αιτιολογικό ότι θα πλήξει τον ανταγωνισμό.

Η πίεση στα τιμολόγια του ρεύματος είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων που περιλαμβάνουν τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου (βασικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής) και των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που επιβαρύνουν κυρίως τις λιγνιτικές μονάδες, αλλά και τις μονάδες φυσικού αερίου. Στο διεθνές περιβάλλον προστίθεται και η μειωμένη παραγωγή των αιολικών πάρκων σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες στη χώρα μας.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ