ΡΑΕ: Άδειες παραγωγής για μονάδες αποθήκευσης 887 MW με συσσωρευτές πήρε η Intrakat

77

Άδεια παραγωγής για το σύμπλεγμα μονάδων αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 496,6 MW στη Θήβα χορήγησε στην Ιntrakat η ΡΑΕ.

Η μονάδα, αποτελούμενη από συσσωρευτές αποθήκευσης, που χωροθετείται στη Δημοτική Ενότητα Θίσβης του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αποτελείται από 6 τμήματα (ως ξεχωριστές μονάδες, για κάθε μια από τις οποίες χορηγήθηκε ξεχωριστή άδεια), ως εξής:

  • 100MW στη θέση “Ραθάρια 1”
  • 100MW στη θέση “Ραθάρια 2”
  • 100MW στη θέση “Ραθάρια 3”
  • 100MW στη θέση “Ραθάρια 4”
  • 48,3MW στη θέση “Ραθάρια 5”
  • 48,3MW στη θέση “Ραθάρια 6”

Η εταιρεία είχε υποβάλλει τις σχετικές αιτήσεις στα τέλη του φετινού Ιουνίου και τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζήτησε η ΡΑΕ υποβλήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου.

Από τη στιγμή που δεν υποβλήθηκαν αντιρρήσεις κατά των αιτήσεων και οι φάκελοι ήταν πλήρεις, η ΡΑΕ τηρώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, χορήγησε τελικά τις απαιτούμενες άδειες και δημοσιοποίησε τις σχετικές αποφάσεις πριν από λίγες ημέρες.

Ταυτόχρονα, η ΡΑΕ χορήγησε στην Intrakat άδεια παραγωγής για το σύμπλεγμα μονάδων αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 386,75 MW στη Θεσσαλία.

Πρόκειται για δύο μονάδες, αποτελούμενες από συσσωρευτές αποθήκευσης (καθεμία από τις οποίες έλαβε ξεχωριστή άδεια), οι οποίες χωροθετούνται στις Δημοτικές Ενότητες Κοιλάδας και Φύλλου των Δήμων Λαρισαίων και Παλαμά των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Καρδίτσας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ως εξής:

  • 279,5MW στη θέση “Θετίδιο”
  • 107,25MW στη θέση “Αργόμυλος”

Η εταιρεία είχε υποβάλλει τις σχετικές αιτήσεις στα τέλη του φετινού Απριλίου και η υποβολή των συμπληρωματικών στοιχείων που ζήτησε η ΡΑΕ ολοκληρώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου.

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια», η ΡΑΕ έχει εκδώσει πλήθος Αδειών Παραγωγής για σταθμούς αποθήκευσης με συσσωρευτές. Μόνον την Παρασκευή αναρτήθηκαν αποφάσεις για 1.647 MW.

Πέραν των δύο συστοιχιών της Ιντρακάτ, άδειες παραγωγής πήραν μεταξύ άλλων:

H Εγνατία Group για 3 σταθμούς συνολικής ισχύος 144 MW σε περιοχές της Λάρισας και της Καστοριάς.

Η εταιρεία AKUO Energy για 2 σταθμούς συνολικής ισχύος 386 MW στη Λάρισα και στην Καρδίτσα.

Η εταιρεία Abo Wind Hellas για 2 σταθμούς συνολικής ισχύος 100 MW σε περιοχές της Ηγουμενίτσας και της Καρδίτσας.

Η εταιρία MES Ενεργειακή για 2 σταθμούς συνολικής ισχύος 170 MW, σε περιοχές της Κοζάνης.

Η εταιρία Ε.Κ. Αποθήκευση Ενέργειας για 5 σταθμούς συνολικής ισχύος 350 MW, σε Δράμα, Πάτρα, Αμφιλοχία, Χαλκιδική και Έβρο.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ