Πτώση στις διεθνείς αγορές εξαιτίας μετάλλαξης Δέλτα και πετρελαίου

62

Μεγάλη πίεση βιώνουν, εκ νέου, οι διεθνείς αγορές, καθώς ο συνδυασμός “βουτιάς” του πετρελαίου, μετά την απόφαση αύξησης παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ και η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για τους επενδυτές.

Απώλειες 1,48% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με τις μετοχές ταξιδιωτικών ομίλων να υποχωρούν 2,5%, ενώ μεγάλες πιέσεις δέχεται και ο τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στο –1,13% ο γερμανικός DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 1,2%, ενώ απώλειες 1,27% σημειώνει ο γαλλικός CAC 40. Μεγαλύτερες οι πιέσεις για τον ιταλικό FTSE MIB με πτώση 1,84%, ενώ 1,25% χαμηλότερα κινείται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής του κατά 400.000 βαρέλια έως τα τέλη του 2021, οδηγεί σε πτώση 1,24% το brent στα 72,66 δολάρια το βαρέλι και στο -1,37% το αμερικανικό αργό στα 70,58 δολάρια το βαρέλι.

Στην αιχμή της πτώσης, σε επίπεδο μετοχών, βρίσκεται ο τίτλος της εταιρείας διοργάνωσης κρουαζιέρων Carnival, αλλά και οι αεροπορικές εταιρείες easyJet και IAG, οι οποίες υποχωρούν από 4% έως και 6,5%. Μεγάλες οι πιέσεις και για τους πετρελαϊκούς τίτλους με BP και Royal Dutch Shell να αποδυναμώνονται άνω του 1,5%.

Την ίδια ώρα η αύξηση των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο στην Ευρώπη, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού οδηγεί ορισμένες κυβερνήσεις στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, ενώ επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους για επιβολή γενικευμένου lockdown σε ορισμένες χώρες. Επιπλέον, οι πρόσφατες καταστροφές σε Βέλγιο και Γερμανία επηρεάζουν και αυτές αρνητικά τις αγορές.

Παράλληλα, παραμένει ο φόβος του πληθωρισμού, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου σκαρφάλωσε τον Ιούνιο στο 5,4%, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Michigan, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, έδειξε ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές εκτιμούν ότι η μέση τιμή του πληθωρισμού θα διαμορφωθεί το 2022 στο 4,8%.

Πτωτικά, αλλά περισσότερο συγκρατημένα από την Ευρώπη κινούνται τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,56%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,36%, ενώ απώλειες μόλις 0,09% εμφανίζει ο Nasdaq.

πηγή: businessdaily.gr