Πρόεδρος COP26 του Ηνωμένου Βασιλείου: Τα πλούσια έθνη πρέπει να παραδώσουν τον άνθρακα στην ιστορία

208
screenshot 10
©REUTERS/Russell Cheyne/Pool

Οι συζητήσεις για την αλλαγή του κλίματος φέτος, με στόχο τον έλεγχο της υπερθέρμανσης του πλανήτη πρέπει να παραδώσουν τον άνθρακα στην ιστορία, δήλωσε την Τετάρτη ο Βρετανός πρόεδρος της επερχόμενης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών. Η Βρετανία θα φιλοξενήσει την επόμενη διάσκεψη για το κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ονομάζεται COP26, το Νοέμβριο στη Γλασκόβη της Σκωτίας.

Η συνάντηση στοχεύει στην τόνωση πιο φιλόδοξων δεσμεύσεων από τις χώρες, μετά τη δέσμευσή τους στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015, να διατηρήσει την παγκόσμια μέση αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα. Τα μέτρα αποσκοπούν στην πρόληψη καταστροφικών και ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως κύματα θερμότητας, κρύους χειμώνες, πλημμύρες και ξηρασίες.

“Ήμουν πολύ ξεκάθαρος ότι θέλω το COP26 να είναι το COP όπου παραδίδουμε την ενέργεια άνθρακα στην ιστορία”, δήλωσε ο Alok Sharma, πρόεδρος της COP26 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο άνθρακας είναι η πιο ρυπογόνος πηγή ενέργειας, εάν οι εκπομπές δεν αποθηκεύονται υπόγεια. Ενώ αυτή η τεχνολογία υστερεί, οι περισσότερες μονάδες άνθρακα σε όλο τον κόσμο παράγουν όχι μόνο εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα υπεύθυνες για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και άλλους ρύπους επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Τα έθνη της Ομάδας G7 έχουν δεσμευτεί να αναβαθμίσουν τις τεχνολογίες και τις πολιτικές που επιταχύνουν τη μετάβαση από τον άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της νέας κυβερνητικής στήριξης για τον άνθρακα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά πολλές χώρες εξακολουθούν να σχεδιάζουν να κατασκευάσουν νέες εγκαταστάσεις άνθρακα.

πηγή: reuters.com