Προχωρούν οι συνομιλίες ΗΠΑ – Γερμανίας για τον αγωγό Nord Stream 2

68
124586
©Reuters

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, θεωρεί ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τον αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 βρίσκονται σε καλό δρόμο. Η καγκελάριος Μέρκελ πάντως έχει ήδη εκφράσει τον σκεπτικισμό της για την εξεύρεση λύσης στη διαφορά με τις ΗΠΑ για τον αγωγό φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Γερμανία μέσω της Βαλτικής, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής του.

Ο Μάας δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις εάν θα μπορούσε να ανακοινωθεί σημαντική πρόοδος μετά την συνάντηση της καγκελάριου Μέρκελ και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη. «Το σημαντικό είναι ότι έχουμε κατά νουν έναν στόχο και είμαι επίσης σίγουρος ότι θα επιτύχουμε τον στόχο. Το χρονικό σημείο είναι δευτερεύον, αλλά φυσικά θα ήταν ωραίο να συνέβαινε αυτό όταν η καγκελάριος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον».

Ο αγωγός μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι ΗΠΑ και ορισμένοι εταίροι του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη φοβούνται ότι η Ευρώπη εξαρτάται πάρα πολύ από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό και ως εκ τούτου τάσσονται κατά της ολοκλήρωσής του.

Ο Μάας δεν αναμένει καμία αλλαγή στους αυστηρούς περιορισμούς εισόδου στις ΗΠΑ για τους Ευρωπαίους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού κατά την επίσκεψη της Μέρκελ. «Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μεγάλη προθυμία για αλλαγή και λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων ξανά στην Ευρώπη», είπε. Η ΕΕ πάντως αποφάσισε ότι οι ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιο εύκολα. Προς την αντίθετη κατεύθυνση, ωστόσο, εξακολουθούν να ισχύουν αυστηροί κανόνες. Η γερμανική οικονομία θεωρεί ότι αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Η καγκελάριος Μέρκελ αναχώρησε ήδη για την Ουάσινγκτον και θα συναντήσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη το απόγευμα (τοπική ώρα). Προηγουμένως θα ανακηρυχθεί επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Έχει προγραμματιστεί επίσης να προηγηθεί της συνάντησης με τον Μπάιντεν πρόγευμα για ανταλλαγή απόψεων με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Η επίσκεψη Μέρκελ στις ΗΠΑ πρόκειται να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή στις σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ μετά το χαμηλό σημείο που έφτασαν κατά την εποχή του προκάτοχου του Μπάιντεν, του Ντόναλντ Τραμπ.

πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ