«Πράσινη» θέρμανση από αμπελόβεργες και υπολείμματα καλαμποκιού

71

Στο νέο παράδειγμα της χώρας, του «πράσινου μοντέλου ανάπτυξης» της κυκλικής οικονομίας, που αξιοποιεί υποπροϊόντα από τα χωράφια και τα δάση που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη στο εργοστάσιο παραγωγής θερμικής ενέργειας από βιομάζα που λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο για τις ανάγκες της θέρμανσης των κατοίκων, φιλοδοξεί να αναδειχθεί ο Δήμος Αμύνταιου.

Ο δήμος τα τελευταία 35 χρόνια συνδέθηκε στενά με την εξόρυξη του λιγνίτη, που του εξασφάλιζε τη θέρμανση της πόλης και των δημοτικών του διαμερισμάτων, μέσω του θερμού ατμού που παρήγαγαν οι δύο μονάδες του ομώνυμου ΑΗΣ.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Αμύνταιου (ΔΕΤΕΠΑ), Κώστας Κυριακόπουλος, ο φετινός στόχος που έχει τεθεί είναι «να συλλέξουμε περί τους 5.000 τόνους υπολειμμάτων καλαμποκιού και αμπελόβεργων που βρίσκονται σε αφθονία στη λεκάνη του Αμύνταιου».

Τα υπολείμματα μεταφέρονται στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου Βιομάζας. Ένας πανίσχυρος καταστροφέας αναλαμβάνει να μετατρέψει τη βιομάζα σε «τσιπς», που αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη πρώτη ύλη στην παραγωγή θερμικής ενέργειας. Ο κ. Κυριακόπουλος τόνισε ότι «το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στα υποπροϊόντα από κλαδέματα των αμπελιών που συνήθως καίγονται από τους καλλιεργητές και στα υπολείμματα ξυλείας που αφήνουν στο δάσος οι εργάτες των δασικών συνεταιρισμών μετά την κοπή των δένδρων».

Η συζήτηση με τους αμπελουργούς βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο στα δασικά υπολείμματα υπάρχουν δυσκολίες, καθώς αφορούν το δύσβατο του εδάφους που κάνει αδύνατη τη μεταφορά τους. Πρόσθεσε ότι η οικονομικότερη λύση που ήδη βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων είναι «ο θρυμματισμός των υπολειμμάτων στο δάσος να γίνεται επί τόπου και το “τσιπς” να μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις».

πηγή: ot.gr