Πώς θα μοιάζουν οι πλωτές ανεμογεννήτριες του μέλλοντος

252
screenshot 5
©GE / Glosten

Η GE μοιράστηκε μερικές νέες λεπτομέρειες για μια ιδέα που θα μπορούσε να προωθήσει την ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων στο μέλλον. Οι πλωτές ανεμογεννήτριες που επιπλέουν είναι θαύματα μηχανικής που θα μπορούσαν να καταστήσουν τεράστια τμήματα ωκεανών διαθέσιμα στην υπεράκτια αιολική ανάπτυξη.

Ενώ έχουν πολλές δυνατότητες, οι ανεμογεννήτριες που επιπλέουν μέχρι στιγμής είναι πολύ δαπανηρές για ανάπτυξη σε εμπορική κλίμακα. Και επειδή επιπλέουν, αντιμετωπίζουν επίσης εμπόδια τεχνικών προκλήσεων που οι πλωτές ανεμογεννήτριες που στερεώνονται στον πάτο της θάλασσας δεν αντιμετωπίζουν. Η GE ελπίζει να λύσει ορισμένα από αυτά τα προβλήματα μέσω προηγμένων ελέγχων στις τουρμπίνες, που αναπτύσσει παράλληλα με τη συμβουλευτική εταιρεία Glosten.

Η GE έλαβε βραβείο 3 εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για τη στήριξη του διετούς έργου, το οποίο ξεκίνησε πέρυσι. Εάν η εταιρεία μπορεί να αποδείξει, μέσω μοντελοποίησης και προσομοιώσεων, ότι ο σχεδιασμός της θα λειτουργήσει, τότε μπορεί να προχωρήσει με τους συνεργάτες της στο έργο για την κατασκευή ενός πρωτοτύπου. Σήμερα, αποκαλύπτουν ορισμένες λεπτομέρειες του σχεδιασμού τους κατά τη διάρκεια μιας «Διάσκεψης Κορυφής για την Καινοτομία Ενέργειας» που φιλοξενείται από το DOE.

Ο σχεδιασμός μιας ανεμογεννήτριας που μπορεί να επιπλέει στο νερό είναι σαν να «βάζεις ένα λεωφορείο σε έναν ψηλό πόλο, να το κάνεις να επιπλέει και να είναι σταθερό όταν αλληλεπιδρά με τον άνεμο και τα κύματα», σύμφωνα με τον Rogier Blom, κύριο ερευνητή της GE για το έργο.

Οι ανεμογεννήτριες είναι ουσιαστικά οι ίδιες με άλλες που στερεώνονται στον πυθμένα της θάλασσας. Οι μεγάλες διαφορές είναι ο σχεδιασμός της πλατφόρμας που την κρατά ψηλά και τα χειριστήρια που χρησιμοποιούνται για τον ελιγμό τους σε ανοιχτό ωκεανό. Με έναν εξυπνότερο σχεδιασμό, η GE στοχεύει στη μείωση της μάζας της πλατφόρμας κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε σύγκριση με άλλα σχέδια για πλωτές τουρμπίνες – κάτι που τελικά θα μειώσει το κόστος τους.

πηγή: theverge.com