Πώς επηρεάζεται η Γη από τα “διαστημικά σκουπίδια”

50
junkyard 5337048 1920

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία περίπου 6.900 από τους 11.370 δορυφόρους, που έχουν τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη, κυκλοφορούν στο κοντινό μας διάστημα και περίπου 4.000 εξ’ αυτών παραμένουν σε λειτουργία, αλλά το Space Surveillance Networks παρακολουθεί συνολικά 28.160 διαστημικά σκουπίδια, αφού έχουν καταγραφεί πάνω από 560 περιστατικά με διαλύσεις, εκρήξεις, συγκρούσεις δορυφόρων με αποτέλεσμα τη διάλυσή τους.

Η Astroscale χρησιμοποιεί το όχημα ELSA-d σε μια δοκιμή σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη για να δείξει ότι είναι όντως εφικτή η συλλογή διαστημικών σκουπιδιών – εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά αν ο στόχος περιδινίζεται με μεγάλη ταχύτητα. Στη δοκιμή χρησιμοποιείται ένας δορυφόρος για να συλλάβει με τη βοήθεια ενός μαγνήτη ένα δοκιμαστικό μη επανδρωμένο όχημα, ενώ για μεγαλύτερα αντικείμενα θα απαιτείται ρομποτικός βραχίονας. Όμως, όπως λέει ο διευθυντής της εταιρείας, το πραγματικό πρόβλημα μπορεί να μην είναι τα μεγάλα διαστημικά σκουπίδια, που γίνονται πρωτοσέλιδα και κάνουν τους κατοίκους του πλανήτη μας να στρέφουν ανήσυχα τα βλέμματά τους στον ουρανό.

«Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τα μεγάλα διαστημικά σκουπίδια, αλλά όταν αυτά διαλύονται σε μικρότερα συντρίμμια. Ένα θραύσμα μόλις ενός εκατοστού μπορεί να διαλύσει ένα διαστημόπλοιο και κινείται με τόσο μεγάλη ταχύτητα, που αγνοείς την ύπαρξή του από το έδαφος. Θέλουμε να αποφύγουμε μια καταστροφή, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουν οι κυβερνήσεις να συλλέγουν και να επαναφέρουν στη Γη τα παλιά και σπασμένα διαστημικά αντικείμενα».

πηγή: greenagenda.gr