Πόλεμος ΡΑΕ – παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος για τα τιμολόγια ρεύματος

261

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος εκλαμβάνουν την εσπευσμένη παρέμβαση από τη ρυθμιστική αρχή ως κήρυξη πολέμου εναντίον τους, προκειμένου να «χαλιναγωγηθούν» οι επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια των καταναλωτών, με σειρά μέτρων που έχουν προκαλέσει την έντονη δυσφορία των εταιρειών.

Η ΡΑΕ είχε αρχίσει από τον Ιούνιο μια προσπάθεια να προστατεύει τους καταναλωτές από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, οι οποίες αναπόφευκτα θα φθάσουν στους λογαριασμούς των περισσότερων καταναλωτών, εκτός από όσους έχουν επιλέξει προγράμματα σταθερής χρέωσης, χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής με βάση τις τιμές χονδρικής.

Οι πάροχοι ρεύματος επιχειρούν με μεγάλες διαφημιστικές εκστρατείες, όπου κατά κανόνα προβάλλουν τις εκπτώσεις έγκαιρης εξόφλησης, να μεταφέρουν όσο περισσότερους καταναλωτές μπορούν σε πακέτα σύνδεσης που περιλαμβάνουν ρήτρες χονδρικής, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα επιβαρυνθούν οι ίδιες από την αύξηση των τιμών.

Παράλληλα, οι πάροχοι προσπαθούσαν να καθυστερήσουν τη ρυθμιστική παρέμβαση της ΡΑΕ, αναβάλλοντας την αποστολή στοιχείων που είχαν ζητηθεί από την Αρχή σχετικά με τις ρήτρες χονδρικής των λογαριασμών τους. Η μόνη αλλαγή που είχε γίνει από την παρέμβαση της Αρχής ήταν η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να αφαιρέσει από τον Αύγουστο από τα τιμολόγιά της την αδιαφανή και δυσνόητη ρήτρα CO2 και να την αντικαταστήσει με μια ρήτρα ανάλογη με τις ρήτρες χονδρικής που εφαρμόζουν όλες οι εταιρείες. Η ΔΕΗ διατηρεί, όπως έχει τονίσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γ. Στάσσης, και πρόγραμμα σταθερών χρεώσεων για όσους καταναλωτές επιθυμούν να το επιλέξουν, δηλαδή χωρίς ρήτρα χονδρικής.

Παρά το παιχνίδι καθυστερήσεων που έπαιξαν οι πάροχοι, η ΡΑΕ επέσπευσε την παρέμβασή της, καθώς διαπιστώνει ότι οι επόμενοι λογαριασμοί θα είναι πολύ φουσκωμένοι, δεδομένου ότι ένας συνδυασμός μόνιμων και συγκυριακών παραγόντων (καιρικές συνθήκες, υψηλές τιμές των ρύπων, αυξημένες τιμές φυσικού αερίου) κρατούν σε πολύ υψηλά επίπεδα τις τιμές χονδρικής, που ήδη έκαναν άλμα 32% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο.

Η ΡΑΕ ενημέρωσε τους παρόχους σε τηλεδιάσκεψη, αυτή την Παρασκευή, για τις βασικές παραμέτρους της ρυθμιστικής παρέμβασής της, την οποία σκοπεύει να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι πάροχοι αντιδρούν έντονα και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αρχίσει εκστρατεία lobbying στο παρασκήνιο προς τη ΡΑΕ, αλλά και την κυβέρνηση, με σκοπό να αναθεωρηθούν οι προτάσεις αυτές πριν φθάσουν να εκτεθούν σε διαβούλευση, οπότε θα είναι μικρά και τα περιθώρια αλλαγών.

πηγή: sofokleousin.gr