Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την κατανάλωση των αυτοκινήτων

166
slowdriving web

Τέσσερις φαίνεται να είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση των αυτοκινήτων και αυξάνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουν.

Σύμφωνα με έρευνες, πρώτος παράγοντας είναι οι γρήγορες εναλλαγές της ταχύτητας που αυξάνουν σημαντικά την κατανάλωση χωρίς να μειώνουν, παράλληλα, τον χρόνο άφιξης στον εκάστοτε προορισμό. Επομένως, όσο πιο ήρεμα οδηγεί κάποιος, τόσο λιγότερα καύσιμα καταναλώνει.

Δεύτερον, το απότομο φρενάρισμα επηρεάζει άσχημα στην αποτύπωση των εκπομπών των ρύπων. Επομένως, οι οδηγοί καλό θα ήταν να αφήνουν νωρίτερα το πόδι τους από το γκάζι για να μειώνονται σταδιακά οι στροφές του κινητήρα. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η κατανάλωση και το συνολικό αποτύπωμα.

Τρίτον, η πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου παίζει σημαντικό ρόλο. Είναι σημαντικό ο οδηγός να επιλέγει ελαστικά που διαρκούν περισσότερο και έχουν μεγάλο δείκτη ζωής, ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθει και από τις κατασκευάστριες εταιρείες ελαστικών τα τελευταία χρόνια ώστε να μειωθεί το αποτύπωμα των ρύπων, ανακαλύπτοντας διαρκώς νέες τεχνικές και γόμες ελαστικών. Ο οδηγός επίσης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του και την αντίσταση κύλισης των ελαστικών. Τα ελαστικά με χαμηλή πίεση δημιουργούν μεγάλες εκπομπές ρύπων. Χωρίς τη σωστή πίεση υπάρχει μεγαλύτερη φθορά, μεγαλύτερη αντίσταση, άρα και μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου ή ενέργειας, άρα μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τέλος, το βάρος του αυτοκινήτου φαίνεται να επηρεάζει επίσης. Όσο πιο βαρύ είναι το αυτοκίνητο τόσο περισσότερη ενέργεια θα χρειαστεί προκειμένου να μετακινηθεί. Επομένως πρέπει να αφαιρούνται περιττά βάρη από το όχημα, γιατί αυξάνουν σημαντικά την κατανάλωση και το αποτύπωμα άνθρακα.

πηγή: energia.gr