Πιλοτικό πρόγραμμα για τοποθέτηση οπτικών ινών σε δίκτυα από τη ΔΕΗ

69
screenshot 11

Τα πρώτα βήματα στο «γήπεδο» των τηλεπικοινωνιακών υποδομών με εργαλείο την τοποθέτηση οπτικής ίνας στο δίκτυο ετοιμάζεται να κάνει η ΔΕΗ, μέσα από πιλοτικό πρόγραμμα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Κατ’ εφαρμογή των όσων προβλέπει το νέο της επιχειρησιακό σχέδιο, όπως αυτό είχε παρουσιαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου στο Investor Day, η διοίκηση της επιχείρησης στρώνει το έδαφος, προκειμένου να θέσει σε πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένα σημεία των 242.000 χλμ δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, project το οποίο και πήρε πρόσφατα το πράσινο φως από το διοικητικό της συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιχείρηση βρίσκεται για το σκοπό αυτό σε επαφές με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αλλά και σε συζητήσεις με τράπεζες, προκειμένου, μετά το πιλοτικό πρόγραμμα, να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να προχωρήσει το κυρίως project.

Ενα πλάνο που θα υλοποιηθεί σταδιακά, σε ορίζοντα 5ετίας και το οποίο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνεπάγεται σε πλήρη ανάπτυξη κολοσσιαίες επενδύσεις της τάξης των 700-800 εκατ ευρώ, προκειμένου η επιχείρηση να καταφέρει να αποκτήσει ρόλο παρόχου στην αγορά χονδρικής των telecoms.

Η οπτική ίνα που σχεδιάζει να «κουμπώσει» η ΔΕΗ πάνω στα δίκτυα ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ, συνεπάγεται, σύμφωνα τουλάχιστον με τον φιλόδοξο στόχο, ταχύτητες σύνδεσης στο ίντερνετ της τάξης των 1.000 Mbps. Το στοίχημα είναι κολοσσιαίο και εφόσον κερδηθεί ο ΔΕΔΔΗΕ θα αλλάξει κατηγορία. Τοποθετώντας σε τμήμα του δικτύου του εναέριες οπτικές ίνες, προκειμένου αυτές να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, η θυγατρική της ΔΕΗ θα κάνει το πρώτο βήμα για να συνεργαστεί σε δεύτερο στάδιο με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι οποίοι θα τις αξιοποιήσουν για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G. Ένα σχέδιο που ακόμη βρίσκεται πολύ μακριά, ωστόσο δείχνει τις προοπτικές που διανοίγονται.

πηγές: energypress.gr