Περισσότερη συμμετοχή των καταναλωτών στην παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας

80

Μία νέα τάση διαμορφώνεται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με μεγάλους προμηθευτές να αναπτύσσουν και να διαθέτουν στους καταναλωτές προϊόντα που ανοίγουν το δρόμο για τη συμμετοχή τους στην παραγωγή ΑΠΕ, αλλά και στις υψηλές αποδόσεις των φωτοβολταϊκών και αιολικών ύψους 7-8%, ετησίως.

Την αγορά άνοιξε στις αρχές του έτους η εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ΗΡΩΝ με το πρόγραμμα ΗΡΩΝ Ενεργειακή Ανεξαρτησία. Το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α. επιτρέπει τη συμμετοχή των καταναλωτών στην παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών με «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια. Με ένα ελάχιστο ποσό συμμετοχής, το οποίο οι πελάτες της εταιρείας μπορούν να αυξάνουν σταδιακά, πετυχαίνουν εκπτώσεις στο λογαριασμό του ρεύματός τους, και μάλιστα έχουν τη δυνατότητα ακόμη και να τον μηδενίσουν. Η ενεργειακή εταιρεία εκτιμά ότι η παροχή εκπτώσεων που κερδίζει ο πελάτης ισοδυναμεί με απόδοση της τάξης του 8%, ενώ στα πλεονεκτήματα του ΗΡΩΝ ΕΝ.Α. είναι το ότι ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να τοποθετήσει φωτοβολταϊκό στη στέγη για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις συμμετέχουν στην παραγωγή και την κατανάλωση «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ που έχουν συμφωνήσει ο ΗΡΩΝ με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Επίσης, το συγκεκριμένο προϊόν έχει διάρκεια 20 χρόνια όσο και τα φωτοβολταϊκά συστήματα και οι καταναλωτές μπορούν να το κληροδοτήσουν και γενικά να το μεταβιβάσουν. Ουσιαστικά το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α. λειτουργεί και ως επενδυτικό προϊόν.

Ακολουθεί η ΔΕΗ, η οποία μόλις προχθές ανακοίνωσε την απόφαση της να συμμετέχουν οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στα φωτοβολταϊκά ισχύος 2,5 με 3 GW που θα αναπτύξει με την απόκτηση μεριδίου 5% στις επενδύσεις ύψους 1,8 δις. ευρώ. Η δημόσια εταιρεία θα εκδώσει δύο ομόλογα (συνολικά 100.000 ομολογίες) πιθανότατα με ελάχιστη συμμετοχή τα 1.000 ευρώ. Το ένα θα απευθύνεται στους κατοίκους της Δ. Μακεδονίας και το άλλο σε εκείνους της Μεγαλόπολης – και οι δύο λιγνιτικές περιοχές. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, χαρακτήρισε αυτήν την πρωτοβουλία ως δημιουργία διαμοιραζόμενης αξίας, μιας και οι κάτοικοι θα απολαμβάνουν ετήσια απόδοση της τάξης του 7%. Τα προϊόντα της ΔΕΗ είναι επί της ουσίας χρηματοοικονομικά, δηλαδή οι ομολογίες θα διατεθούν μέσω τραπεζών και απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό.

Η πλειονότητα των λοιπών εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας διαθέτουν «πράσινα» προϊόντα στους πελάτες τους. Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι η παροχή εγγύησης πως το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν παράγεται από ΑΠΕ. Η άλλη μορφή είναι η παροχή χρηματοδοτικών προγραμμάτων στους καταναλωτές που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη τους με τους προμηθευτές να αναλαμβάνουν την τεχνική υποστήριξη.

πηγή: ot.gr