Παρίσι – Μόντρεαλ: Η πρώτη πτήση με βιοκαύσιμο

129

Η πρώτη πτήση μεγάλων αποστάσεων με διαδρομή Παρίσι – Μόντρεαλ πραγματοποιήθηκε με βιοκαύσιμο που παράγεται στη Γαλλία από απόβλητα και κατάλοιπα που προέρχονται από την κυκλική οικονομία.

Για να γίνει πραγματικότητα, η AirFrance-KLM, η Total, η Groupe ADP και η Airbus ένωσαν τις δυνάμεις τους και πέτυχαν τον κοινό τους στόχο για απελευθέρωση των αεροπορικών μετακινήσεων από τους ρύπους του άνθρακα (Sustainable Aviation Fuel – SAF). Κατάφεραν, επίσης, να αναπτύξουν μια αλυσίδα εφοδιασμού SAF στη Γαλλία, θεσπίζοντας την γενικότερη χρήση των καυσίμων αυτών στα γαλλικά αεροδρόμια.

Πριν από μερικές μέρες, η πτήση της AirFrance AF342 αναχώρησε από το Charles de Gaulle για το Μόντρεαλ με τις δεξαμενές καυσίμων του αεροσκάφους εφοδιασμένες για πρώτη φορά με βιοκαύσιμο που παράγεται στις εγκαταστάσεις της Total στη Γαλλία.

Για τη χρήση βιοκαυσίμου δεν απαιτούνται τροποποιήσεις στις υποδομές αποθήκευσης και διανομής του, στα αεροσκάφη και τους κινητήρες τους. Η σταδιακή εισαγωγή τους παγκοσμίως θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές CO2 από τις αεροπορικές μεταφορές, σύμφωνα με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

πηγή: ot.gr