Παρέμβαση ΡΑΕ για περισσότερη διαφάνεια στους λογαριασμούς ρεύματος

148

Ο καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας στη διάρκεια της ομιλίας του στο 5ο Παγκρήτιο Διεθνές Ενεργειακό Συνέδριο μίλησε για το φλέγον θέμα των αυξήσεων που επωμίζονται οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ κάνοντας γνωστή και την παρέμβαση της Αρχής προς δύο κατευθύνσεις κάλεσε σε δημόσια διαβούλευση τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τη μορφή που θα πρέπει να έχουν οι ρήτρες χονδρεμπορικής αγοράς που εφαρμόζουν και ενεργοποιούν όταν οι τιμές αυξάνονται για να υπάρχει διαφάνεια στην αγορά. Οι διακυμάνσεις των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης είχαν προκαλέσει τους προηγούμενους μήνες μεγάλες αντιδράσεις από τις βιομηχανίες και τους καταναλωτές. «Να είστε βέβαιοι ότι η ΡΑΕ παρακολουθεί την αγορά και τυχόν ανεπάρκειες και συμπεριφορές θα απαντώνται», ήταν το μήνυμα του κ. Δαγούμα.

Ως προς τους λόγους των ανατιμήσεων στο ρεύμα, ο πρόεδρος της Αρχής τις απέδωσε στα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. «Την τελευταία περίοδο έχουμε ραγδαία αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας, commodities, μετάλλων και σε λοιπά κόστη μεταφοράς», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας για την εκτίναξη των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, των δικαιωμάτων εκπομπών των αέριων ρύπων, καθώς και την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του καύσωνα. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανέφερε μάλιστα ότι προ πανδημίας η τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος ήταν στα 40 ευρώ ανά MW και τώρα κινείται στα 100 ευρώ ανά MW.

Η ΡΑΕ έχει θέσει σε λειτουργία πιλοτικό εργαλείο υποβολής παραπόνων των καταναλωτών, τα οποία πάνε απευθείας στις εταιρείες και στον Συνήγορο του Καταναλωτή. Η Αρχή θα παρακολουθεί την πορεία των αιτημάτων και το βαθμό ανταπόκρισης των εταιρειών.

πηγή: ot.gr