Παρατείνεται η ειδική προστασία της Γυάρου για ένα έτος

135

Παρατείνεται για ένα έτος – μέχρι την ανακήρυξη της νήσου Γυάρου σε Εθνικό Πάρκο, με βάση την υπό εκπόνηση Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και την έκδοση του απαιτούμενου Προεδρικού Διατάγματος – το καθεστώς ειδικής προστασίας της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής του νησιού, με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά.

H Γυάρος εντάχθηκε στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura το 2011 και το 2019 νομοθετήθηκε η προστασία της. Στη θαλάσσια περιοχή της νήσου διαβιούν απειλούμενες με εξαφάνιση μεσογειακές φώκιες, θαλασσοπούλια, ενώ υπάρχουν τα καταπράσινα λιβάδια Ποσειδωνίας και σημαντικοί κοραλλιογενείς σχηματισμοί.

Με την παράταση του καθεστώτος ειδικής προστασίας στην περιοχή συνεχίζουν να ισχύουν οι περιορισμοί περί επαγγελματικής αλιείας μόνο από την 1η Ιουνίου έως την 31η Οκτωβρίου, αλίευσης μόνο με δίχτυα απλάδια και με «άνοιγμα ματιού» από 22 χιλιοστά και πάνω, αγκυροβόλησης για τη φύλαξη της Ποσειδωνίας. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μη αλλοίωση της ακτής και του πυθμένα της θαλάσσιας ζώνης και απαγορεύεται η καταστροφή ή επιβάρυνση των παράκτιων και θαλάσσιων οικοτόπων.

Σύντομα θα υπογραφεί και η ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείου Ναυτιλίας, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τη WWF για την επαρκή φύλαξης της θαλάσσιας περιοχής.

πηγή: naftemporiki.gr