«Παγώνει» η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας

73

Στη χρονική μετάθεση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, προσανατολίζεται η κυβέρνηση βάζοντας στη ζυγαριά και την ανάγκη αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Ειδικότερα, και όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες από απολύτως αρμόδιες πηγές, η πώληση της δημόσιας επιχείρησης φυσικού αερίου «παγώνει» τόσο λόγω της δικαστικής εκκρεμότητας που υπάρχει με την ELFE όσο και λόγω των συνθηκών που διαμορφώνονται στην ελληνική οικονομία με τις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια.

Η κυβέρνηση θέλει να έχει στη γραμμή άμυνας απέναντι στις ανατιμήσεις και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προκειμένου να παρεμβαίνει για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους. Ήδη, όπως ανακοίνωσαν πριν από περίπου 20 ημέρες οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας η δημόσια εταιρεία απορροφά το 15% των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου με σκοπό να μετακυλίσει το αντίστοιχο ποσοστό στους οικιακούς πελάτες. «Οι απρόβλεπτες εξελίξεις με το ράλι των διεθνών τιμών της ενέργειας προκαλούν την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΠΑ Εμπορίας προκειμένου η πολιτεία, αν χρειαστεί, να παρέμβει ξανά για τη συγκράτηση των τιμών», αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές.

Πέραν, όμως, της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στην παρούσα φάση για τη διατήρηση της επιχείρησης υπό την ομπρέλα του δημοσίου, η δικαστική διένεξη της εταιρείας με την ELFE δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης του διαγωνισμού πώλησης που είναι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές.

Πηγές σημειώνουν πως όσο μένει ανοικτή η δικαστική διαμάχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την πρώην ΒΦΛ είναι δύσκολο να υπάρξει έκβαση της ιδιωτικοποίησης. Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες οι δύο εταιρείες δείχνουν αποφασισμένες να φτάσουν μέχρι τέλος την προσπάθεια για τη δικαστική δικαίωσή τους. Υπενθυμίζεται ότι η ELFE διεκδικεί αποζημίωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για τον τρόπο τιμολόγησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου κατά την περίοδο 2010-2015. Αλλά και η δημόσια επιχείρηση διεκδικεί από τη βιομηχανία της Καβάλας την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι εταιρείες είχαν προσφύγει κατά πρωτόδικης απόφασης και εκκρεμεί τώρα η έκδοση απόφασης του Εφετείου Αθηνών. Οι εκτιμήσεις θέλουν την έκδοση της μετά από αρκετούς μήνες.  

Κατά τους ίδιους παράγοντες η κυβέρνηση ακόμη κι αν αποφάσιζε εναλλακτική λύση για την πώληση της επιχείρησης θα έβρισκε πάλι μπροστά της τις απαιτήσεις της ELFE. Ακόμα και αν η κυβέρνηση προωθούσε την πώληση μόνο της θυγατρικής «Φυσικό Αέριο Ελλάδας», εκτιμάται ότι η ELFE θα στρεφόταν δικαστικά ακόμη και κατά της τελευταίας προκειμένου να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις της.

πηγή: energypress.gr