Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες βυθού για τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

57

Ένας χρόνος πέρασε από την υπογραφή των συμβάσεων για την εμβληματική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική από την Αριάδνη Interconnection. Οι έρευνες του βυθού μόλις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από τους αναδόχους των καλωδιακών τμημάτων, την ιταλική Prysmian και τη νορβηγική Nexans.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η χαρτογράφηση του βυθού είναι μια ιδιαιτέρως απαιτητική διαδικασία – ιδίως στο Αιγαίο όπου το βάθος της όδευσης αγγίζει τα 1.200-1.300 μέτρα. Γι’ αυτό η Κρήτη καθίσταται μία από τις τρεις διασυνδέσεις με το μεγαλύτερο βάθος πόντισης παγκοσμίως.

Με τη βοήθεια τεχνολογιών state-of-the-art εντοπίζεται η βέλτιστη – από τεχνικής και περιβαλλοντικής σκοπιάς – όδευση για τα υποβρύχια καλώδια μήκους μέτρων, συλλέγοντας πληροφορίες για τη μορφολογία του θαλάσσιου πυθμένα. Στόχος είναι να ληφθούν υπόψιν όλες οι φυσικές και ιστορικές ιδιαιτερότητες του βυθού, όπως οι μεγάλες κλίσεις του βυθού ή ευρήματα, όπως ναυάγια ή νάρκες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το υποβρύχιο καλώδιο συνεχούς ρεύματος αποτελεί μέρος της ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα αποδεσμεύσει οριστικά την Κρήτη από τη ρυπογόνο τοπική ηλεκτροπαραγωγή το 2023 που αναμένεται να ολοκληρωθεί. Τα οφέλη για τους κατοίκους και όλους τους πολίτες της χώρας είναι σπουδαία, αφού οι ρύποι CO2 για την παραγωγή ενέργειας στο νησί θα μηδενιστούν και τα οικονομικά οφέλη θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ. ευρώ το 2024.

πηγή: sofokleousin.gr