Οι στόχοι της Ευρώπης για την αιολική ενέργεια αντιμετωπίζουν εμπόδια και ο χρόνος πιέζει

146
pinwheel 4550711 1920

Καθώς τμήματα της Ευρώπης πλήττονται από καταστροφικές πλημμύρες και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, λέει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, οι κυβερνήσεις αγωνίζονται για να συλλάβουν επενδύσεις πράσινης ενέργειας. Αντιμετωπίζουν την τοπική αντιπολίτευση, τη γραφειοκρατία και τη νομική σύγχυση στη διαδικασία αδειοδότησης, στο σημείο όπου η Ε.Ε παρακάμπτει τους στόχους της για μείωση των εκπομπών, όπως δείχνουν τα δεδομένα της αιολικής βιομηχανίας.

Η Ε.Ε έχει παρουσιάσει φιλόδοξα σχέδια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% έως το 2030, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές στην παραγωγή ενέργειας θα αυξηθούν στο 40%. Για αυτό, χρειάζονται 27 GW νέας αιολικής χωρητικότητας – αρκετά για να καλύψει σχεδόν το ένα τρίτο της ευρωπαϊκής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας – για εγκατάσταση κάθε χρόνο.

Η οδηγία της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναφέρει ότι δεν πρέπει να χρειαστούν περισσότερα από δύο χρόνια για να χορηγηθεί άδεια για ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, ή τρία σε εξαιρετικές περιστάσεις. Ωστόσο, αυτά τα χρονοδιαγράμματα δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως. Η Επιτροπή λέει ότι προσπαθεί να επιταχύνει τα πράγματα. Ωστόσο, ορισμένα από τα σχέδιά της πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης από 27 χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια.

Σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας, η νέα αιολική χωρητικότητα πρέπει να εγκατασταθεί περίπου στο διπλάσιο του τρέχοντος ρυθμού, εάν ο πλανήτης θέλει να επιτύχει τον στόχο στο Σύμφωνο του Παρισιού.

πηγή: reuters.com