Οι μεγάλες πετρελαϊκές θέλουν μερίδιο από την ανανεώσιμη ενέργεια

163

Οι επιχειρήσεις έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι μεγάλες πετρελαϊκές θέλουν κι αυτές μερίδιο. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου χτίζουν νέα αιολικά και ηλιακά έργα προσπαθώντας να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και διαπραγματεύονται συμφωνίες για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλους εταιρικούς αγοραστές, όπως είναι η Amazon.com και η Microsoft Corp., εξασφαλίζοντας νέες πηγές εσόδων.

Στελέχη πετρελαϊκών δηλώνουν ότι η παγκόσμια εμβέλεια των εταιρειών τους και οι τεράστιες εμπορικές τους δραστηριότητες, τους δίνουν πλεονέκτημα μιας και οι εταιρείες υιοθετούν μια πιο διεθνή προσέγγιση στην προμήθεια ενέργειας. Οι εταιρικές συμφωνίες αγοράς ενέργειας αποτελούν τομέα εστίασης της κοινοπραξίας Lightsource BP της BP, η οποία φέτος υπέγραψε συμφωνίες για την προμήθεια ενέργειας της Amazon, της Verizon Communications Inc. και της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz SE. Αυτές οι συμφωνίες παρείχαν στην BP μια πηγή σταθερών, χαμηλού κινδύνου ταμειακών ροών και αποδόσεων. Η BP αναφέρει ότι οι αποδόσεις σε αυτόν τον κλάδο είναι 8%-10%, χαμηλότερες από αυτές που έχει από την παραδοσιακή δραστηριότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η πράσινη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος εξακολουθεί να είναι μια καινούργια δραστηριότητα, παράλληλα με τις τεράστιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων της BP.

Η Shell και η Total SE αναζητούν, επίσης, συμφωνίες για την προμήθεια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε εταιρείες, καθώς αρχίζουν να φεύγουν από το πετρέλαιο εν αναμονή της πτώσης της ζήτησης και προσπαθούν να ενισχύσουν τα διαπιστευτήριά τους στην ενέργεια χαμηλότερου άνθρακα. Την Πέμπτη, η γαλλική Total δήλωσε ότι συμφώνησε να προμηθεύσει ηλιακή ενέργεια στην αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Merck & Co. Νωρίτερα φέτος, η Shell συμφώνησε να προμηθεύσει την Amazon – τον μεγαλύτερο εταιρικό αγοραστή ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο – με ηλεκτρική ενέργεια από αιολικό πάρκο στην Ολλανδία. Η Amazon σχεδιάζει να τροφοδοτήσει όλες τις λειτουργίες της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2025.

Οι νέες συμφωνίες συνεχίζουν να επιτυγχάνονται με ταχύ ρυθμό και με αύξηση 75% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους έναντι της ίδιας περιόδου του προηγούμενου χρόνου.

Όταν οι εταιρείες υπογράφουν συμφωνίες αγοράς ενέργειας, συνήθως συμφωνούν να αγοράσουν ενέργεια για 10 έως 20 χρόνια, συχνά απευθείας από εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή από έναν παροχέα ενέργειας, του οποίου το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια από έργα με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Οι συμφωνίες αυτές δίνουν στους αγοραστές βεβαιότητα για το μελλοντικό κόστος της ενέργειας, αν και υπάρχει κίνδυνος η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να γίνει πιο φθηνή από το αναμενόμενο.

Μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως η Iberdrola SA της Ισπανίας και η Enel SpA της Ιταλίας προσπαθούν, επίσης, να κερδίσουν μεγάλους εταιρικούς πελάτες. Ωστόσο, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό.

πηγή: ot.gr