Οι ιθαγενείς του Αμαζονίου ζούσαν βιώσιμα για 5.000 χρόνια

28
rainforest 78516 1920

Μια μελέτη που εξέταζε την ιστορία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου διαπίστωσε ότι οι αυτόχθονες άνθρωποι ζούσαν εκεί για χιλιετίες “χωρίς να προκαλούν απώλειες ή διαταραχές ειδών”. Επιστήμονες που εργάζονταν στο Περού έψαξαν στο έδαφος για μικροσκοπικά απολιθώματα που θα έδειχναν κάποιο είδος ανθρώπινης επίδρασης. Διαπίστωσαν ότι τα δάση δεν «εκκαθαρίστηκαν, καλλιεργήθηκαν ή άλλαξαν σημαντικά στην προϊστορία».

Η Δρ. Dolores Piperno, από το Ινστιτούτο Τροπικής Έρευνας Smithsonian στο Balboa του Παναμά, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε ότι τα στοιχεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτισμού – αποκαλύπτοντας πώς μπορούσαν να ζήσουν οι άνθρωποι στον Αμαζόνιο, διατηρώντας παράλληλα την εξαιρετικά πλούσια βιοποικιλότητά του.

Οι ανακαλύψεις της Δρ. Piperno ενημερώνουν σχετικά με το πόσο διαμορφώθηκε το τεράστιο, διαφορετικό τοπίο του Αμαζονίου από τους αυτόχθονες. Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι το τοπίο διαμορφώθηκε ενεργά από αυτόχθονες πληθυσμούς πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων στη Νότια Αμερική. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ακόμη και ότι τα είδη δέντρων που κυριαρχούν τώρα στο δάσος φυτεύτηκαν από προϊστορικούς ανθρώπους. Τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η χρήση του τροπικού δάσους του αυτόχθονου πληθυσμού “ήταν βιώσιμη, χωρίς να προκαλούνται ανιχνεύσιμες απώλειες ή διαταραχές, εδώ και χιλιετίες”.

πηγή: bbc.com